tisdag 24 juli 2018

En fin intervju med Lasse Franck

Namn: Lasse Franck

Klubb: Gothenburg Boule Bangers, GBB

Klot? Kufklot – MS CZ Tortue. Samt KTK Orezza Carbone

Sponsor? Nej, besynnerligt nog inte.

Vad fick dig att börja spela pétanque? 
Att det var kul och enkelt. En utmärkt aktivitet efter arbetspassen på sommarjobbet.

Vad tycker du om det gångna året (2017)? 
Beror lite på vilket perspektiv jag ska betrakta det ur. Men om jag undantar mina vänner och familjemedlemmar, som alltid är genomgrymt bra, kan jag konstatera att något bra år var det inte.
Politiskt var det katastrofalt på både ett nationellt och globalt plan.
Ur petanqueperspektiv var det på det personliga planet rätt bedrövligt – även om jag lyckades ta mig till åttondelsfinal i Singel-SM – och ur svensk boules perspektiv var det det i särklass sämsta år jag har varit med om. Men det kan nog komma att överträffas av det innevarande. 

Bästa tävling? 
Svårt att säga eftersom det finns många bra. Holstentor Turnier i Travemünde, Hedebo Open, Andrézieux-Bouthéon... Till exempel.

Bästa pétanque spelaren? 
Att det för närvarande är Henri Lacroix råder det väl inte något större tvivel om? Men jag är mer förtjust i Philippe Suchaud.

Bästa svenska pétanque spelaren genom tiderna? 
Jag har ju inte varit med genom alla tider och kan egentligen inte yttra mig om tiden före det här millenniet. När jag började spela var Jonas Jacobsen den det talades mest om. Ivarsson/Johansson/Plantin blev sedan ett svårslaget lag, eftersom de alla tre är grymma spelare.
Med tanke på hur bra Bengan spelade i fjolårets Veteran-EM borde han ligga bra till – men jag såg honom inte spela under hans tid i seniorlandslaget, så det blir återigen svårt för mig att med säkerhet säga någonting om.
Jessica Johansson har lyckats hålla ovanligt hög klass under lång tid och frågan är om inte hon är den hetaste kandidaten till titeln.

Bästa damspelare genom tiderna? 
Med samma tidsmässiga reservation som i förra frågan får jag väl svara Yolanda Matarranz. Men om du vill ha ett svenskt namn är det förstås Jessica.

Bästa Nordiska laget? 
Landslag? Just nu? Det danska i så fall. Det är mest stabilt på både dam- och herrsidan och deras utvecklingskurva under det senaste decenniet är mycket imponerande. Tittar man längre tillbaka är det ju det svenska.
Trist att vi har tappat tätpositionen, samtidigt som det är kul att både Norge och Danmark nu är jämbördiga motståndare. Men vi borde inte låta dem springa för långt förbi oss.
Det bästa nordiska lag som går att uppbringa skulle förmodligen vara en blandning av spelare från flera länder.

Din favorit position? Läggare.

Din bästa poäng i precisionsskytte? Hahaha.

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med? 
I Bangers finns bara sköna spelare och jag varken kan eller vill rangordna dem. Men vill man hitta sköna medspelare är det där man ska leta.

Blivande ambitioner inom boulen? 
Jag hade ju tänkt mig att ta över FIPJP för att avskaffa korruptionen och sandalförbudet – men så visade det sig att jag inte lyckades stå ut ens med de svenska förbundspamparna... Så nu vet jag inte. Kanske får jag försöka göra comeback någon gång. Annars får jag väl börja träna utav helvete så att jag kan slå mig in i landslaget en annan väg än den jag är van vid.

Du har besökt åtskilliga mästerskap, vilket har varit det bästa mästerskapet? Också en svår fråga. Men VM i Madagaskar 2016 slår det mesta – inte minst på grund av publiken. Organisationsmässigt måste jag vara osmakligt självgod och säga att de bästa mästerskapen har varit de där jag själv har ingått i organisationskommittén – Veteran-EM i Luleå och Herr-EM i Göteborg i första hand. Även om Singel-EM i Halmstad i förhållande till förutsättningarna kanske var det allra bästa.

Naturligtvis måste vi ju även få veta vilket som är det sämsta mästerskapet du har varit på? 
Om man bara kollar på banorna är det EM i Ghent 2012. Magiskt usla. Men där lyckades ju vårt damlag ändå spela hem ett brons och det blev ovanligt roligt till slut.
Organisationsmässigt är det Dam-VM i Thailand 2009, där Azéma & Co skickade fel lag till slutspel.

Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste? 
Jag tror att de vet det mesta. Jag är ju transparent som ett växthus och lättläst som en öppen bok.
Kanske är det inte så många som vet att mitt ansikte och huvud efter en cykelkrasch är ihopsytt med 47 stygn, eftersom det knappt syns. (Det hade kunnat gå väldigt mycket värre än så och sedan dess använder jag cykelhjälm.)

Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2017? 
Tycker nog inte att det var någon enskild svensk som stack ut något särskilt. Den nämnde Peter Bengtsson i och för sig, under Veteran-EM och på vägen dit. Noon Geffenblad imponerade stort under Singel- och Dubbel-VM i början av året, men lyckades sedan inte riktigt följa upp det.
Fride Olsén imponerade förresten rejält under SM och tog nog ett avgörande kliv i sin utveckling. Alla de andra juniorerna och miniorerna imponerade förstås också. Som alltid.

Din bästa säsong och varför? 
2015 var ett kul år eftersom det var då David Le Dantec började som förbundskapten och det var väldigt roligt att arbeta tillsammans med honom.

En glad Lasse Franck. Som man är van vid att se honom. 

Bästa pétanque minne? 
VM i Madagaskar var som sagt maffigt och det var djävligt kul att sitta i publiken när Claudy Weibel i semifinalen plockade upp ringen trots att motståndarna från värdnationen hade klot kvar att spela. Publiken gick bananas och det var imponerande att se Weibels spel sedan hans nerver utsatts för de massiva buropen. Överhuvudtaget var det fräckt att få se och höra en sådan öronbedövande publik i petanque-sammanhang. Domaren var tvungen att med jämna mellanrum lugna boulehuliganerna för att spelet skulle kunna fortsätta.
Allra bäst måste ändå seriespelet 2012 i Svenljunga vara. Tätt följt av Slättamixen i Emtunga 2002.

Ditt drömlag? 
Vilka jag för egen del drömmer om att spela en match tillsammans med? Nappen och Matte Lindh.

Idolen är? 
Vet inte om jag har någon. Det skulle i sådana fall vara Roger Waters.

Meriter? Ordförande i Gothenburg Boule Bangers 2003–2017, ledamot av Göteborgs & Bohusläns Bouleförbunds styrelse 2004–2008, ordförande i Göteborgs & Bohusläns Bouleförbund 2007–2008, redaktör för Svensk Boule Magasin 2008–2013, informatör på Svenska Bouleförbundet 2008–2018, startade Facebooksidan Svensk Boule 2012, medlem av organisationskommittén för Herr-EM 2011, Veteran-EM 2014 och Europacupens finalspel 2016, koordinator för Singel-EM 2016, delegationsledare på ett antal Europa- och Världsmästerskap, representant på ett antal kongresser med CEP och FIPJP, landslagssamordnare 2014–2018.

Lasse om Joachim: 
Att Joachim är en av landets bästa pétanquespelare är solklart och det vet alla. Han är också helt klart en av dem som lägger ner mest tid på träning och fler borde följa hans exempel.
Vad som kanske inte är lika uppenbart är att han kan vara en väldigt stöttande och generös kille och jag är mycket glad att han har visat och jag har fått se den sidan av honom.

Joachim om Lasse:
Lasse är en underbar människa. Att ha med honom på landslagsuppdragen är något man aldrig kommer glömma. Han jobbar nästan dygnet runt bara för att hjälpa alla spelare, filma matcherna för intresserade för att sen skriva lite om dagen till hemsidan. Kan tillägga att han även gör detta när han är magsjuk! Han är oersättlig! Men lycka till med ditt nya jobb Lasse. Jag kommer sakna dig enormt mycket! Kram!