lördag 3 november 2018

Domarna behöver bli mer flexibla.

Jag vill inte nämna någon med namn eller hänga ut någon då det inte är relevant i denna historia. Jag vill där emot poängtera hur fel reglerna kan vara i vissa utsatta situationer. Därav behöver våra domare vara mer flexibla. Eller varför inte reglerna vara mer flexibla. 


I somras spelades SM i underbara Karlstad och i en extrem medelhavs värme och strålande sol. 
SM spelet spelades på en asfalterad parkering utanför Löfbergs arena. Ett perfekt ställe att inleda SM spelet på för att senare spela semifinaler och finaler på torget mitt i centrala Karlstad. 


När jag, Jessica och Rickard spelar 8:dels final i mixedtrippel händer något roligt mitt i matchen. Folk står runt om banorna så även en domare. Jag kastar ut lillen och lägger min första kula. Jag går bort till domaren och frågar om jag kan få gå och kissa. Svaret blir: Du kan ju gå när du kastat din andra kula. Det låter rimligt tycker jag.
Några minuter senare har då jag kastat min andra kula och springer och kissar. Det tar inte många minuter så är jag tillbaka. 

Då står där en annan domare och ger mig gult kort för att jag sprang och kissade. Vi diskuterade lite var på jag tyckte det var orättvist eftersom jag fått godkänt av en domare att springa iväg och kissa. Men domaren nr 2 hänvisade till reglerna vilket säger att man får springa och kissa om man inte stör spelet eller minutregeln som faktiskt gäller mellan kasten.

Regelmässigt är ju detta helt rätt. MEN!

Om vi spelar ett SM på en helt öppen yta i strålande sol och ca 30 grader varmt i 6 dagar då krävs det att man dricker väldigt mycket vatten för att faktiskt klara bemästra vädret och klara av att ens stå upp. Vilket då också medför att man måste kunna få utrymme att få kissa. 

—————

Under SM finalen i öppentrippel, typ mitt i matchen, springen 4 spelare och kissar samtidigt. Jag står kvar och en domare kommer fram till mig och frågar vad som händer. Jag svarar lite skämtsamt med händelsen ovan i tankarna att: alla sprang och kissa. Ge dom gula kortet nu!
Domaren svaren: Nä det kan jag ju inte göra.. Där står jag frågandes.. Okej? 






Det jag vill komma fram till är följande:

Under såna omständigheter (tex. soliga/varma vädret i Karlstad) måste man tillåtas att springa och kissa även om minutregeln överskrids. 

Lika mycket som det tillåts att alla springer från banan och tar på regnställ om himlen öppnar sig och regnet forsar ner. Då står där ingen domare och viftar med sitt gula kort..