söndag 3 maj 2020

En lång intervju med härliga Roger Gerdvall

Namn: Roger Gerdvall

Klubb: Sörbyängens Bouleklubb

Klot? MS Petanque 2110, 75/700 eller MS Petanque Cara Inox, 73/715 (Cara Inox d v s handgranater/sköldpaddor. Dessa köpte jag mest för att reta mina medspelare Adam Nilsson och Oskar Augustsson). 

Sponsor? Ja, tack gärna! Nä, när jag tänker efter har jag allt jag behöver. Till klubben är det dock välkommet med sponsorer.

Vad tycker du om det gångna året (2019)? 
Mycket innehållsrikt med vinst i Svenska Cupen, lyckat kvalspel i Eurocup i Belgien som innebar ett kul slutspel i Frankrike. 
Minns också att DM i Svealand spelades på ett väldigt fint ställe vid Skoklosters slott. Kom 1:a i trippeln och 1:a i dubbeln, men fick bara 12p i singelkvarten. Hade varit ohanterbar framgång för mig att vinna tre guld där. Tur att jag inte gjorde det.
I Elitserien gjorde vi inget bra slutspel i Uppsala. Tycker jag som lagledare misslyckades med att få två trippellag att synka samtidigt. Det var spretig coaching. Hade nog redan då börjat focuserat mycket på Eurocup i Frankrike och tog slutspelet som en ”träning” inför det, men sport kräver närvaro i nuet och en grym vilja att vinna. Dock ett fint minne när vi åkte ner till Tyringe det andra seriesammandraget med ett mycket ungt lag. Vilken prestation att klara av att gå till slutspel. Medelåldern på de sex yngsta spelarna var 18,5 år. Emil Nilsson och jag kände oss riktigt rutinerade i den skaran och höjde medelåldern till 25,5 år. Är detta det yngsta elitserielaget någonsin? Jag tror det. Minns att regnet som föll i början av denna seriehelg gjorde att banorna blev skumma. Alla fall där elitserien gjordes upp. Studsmatta för skyttarna med en skytteprocent nere på ensiffriga nivåer och inget toppskikt för läggarna så kulorna kunde rulla hur sakta som helst utan att stanna där man förväntade sig. Dessutom var det lite större stenar nedtryckta i den släta ytan som kunde nypa fast läggen i nedslaget eller ge klotet en riktig löptur. Det laget som gjorde 1-3 kulor i samma omgång vann den. Har aldrig sett så uselt spel och då har jag faktiskt spelat div 5A i Svealand för några år sedan.     

Bästa tävling? 
Kjell Anderssons tvådagarsdubbel i Gottsundahallen 

Roligaste tävling? 
La Majonnaise 

Bästa pètanque spelaren (Sverige)? 
Få se nu…Björne, Peter Bengtsson, Anders Larsson, Bill Jönsson, Kenny Nilsson, Björn Ivarsson, Kenneth Kölhalmi, Albin Platin, Pimmen, Rickard Nilsson, Patrik Larsson, Roger Söder, Leo Brood Björk eller någon nyare förmåga? Kanske Robert Ulfsson, Ivar Liljegren, Lucas Rudin eller William Silfverberg? Alla dessa plus många, många fler är kandidater men vet du vad…det blir (trumvirvel)…Jonas Jacobsen! Han var så fruktansvärt bra när jag började spela boule så det sitter som en minnesbränna. Att jag i trippel en gång lyckas slå honom är ju märkligt. Men till hans försvar var det på en av de sista matcherna på Motalanatten med rejäl sömnbrist och en krånglande handled. Har aldrig tidigare eller senare sett någon raspa så snett. Trots detta är han alltså på min förstaplats.   

Bästa kvinnliga petanque spelaren? 
Måste jag välja mellan Jessica Johansson och Lotta Larsson? OK, …då väljer jag båda!

Coach Gerdvall
Bästa pètanque spelaren (världen)? 
Philippe Quantais tycker jag är väldigt allround. Duktig läggare. Kan göra fantastiska sidskruvar. Bra skytt. Bra på döda lillen. Finast teknik att se på har nog Didier Lozano från Belgien. Lika ”hunkig” som Adam Nilsson i Sörbyängen dessutom. 

Bästa Nordiska laget? 
För några år sedan var ju danska U-23 laget fruktansvärt bra, men jag känner dock att stämningen här kräver ett fyrfaldigt leve för det homogena laget Pimmen/Rickard/Jessica. Alltid i snygga lagkläder dessutom.

Din bästa egenskap? 
När det gäller mitt eget spel på banan är det nog att jag inte är rädd för att hissa upp en plomb som susar över dölinjen. När det gäller mitt ledarskap är mina starkaste egenskaper otydlighet och förvirring. Möjligtvis i konkurrens med humor.

Din högsta poäng i precisionsskytte? 
Inget jag prioriterat i livet. Var med på DM i Mora en gång för länge sedan men tröttnade då arrangören envisades med att lägga omgången med de tre kloten åt fel håll. De låg alltså på ett pärlband i kastriktningen och det var inte lätt att försöka göra en carreau på mittenkulan genom att lyfta över första kulan samtidigt som man ej skulle rubba den bakre kulan. Dessutom buade publiken högt när jag drog grymma tremetersraspar som renderade 5 poäng. Efter den förvirringen lämnade skyttebanan tillfälligt men siktar på en comeback inom 20 års tid. Skulle gissa skjuter jag mellan 0-37 poäng på träning.  

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med? D
et finns många sköna spelare, men om jag ska nämna en av dessa så får det nog bli Ivar Liljegren. Vi har en mycket speciell gruppdynamik, jag lägger dåligt och han skjuter bra.

Din favorit position? 
Läggare

Roligaste segern? 
När vi vann mot Finland i Eurocup. Äkta tårar när Fride avgör trippeln!

Vilket SM tyckte du var bäst? 
Falun 2013 

Sörbyängen under Europacupen 2019
Hur är det att vara coach för unga Sörbyängen? 
Spännande! Kommer de på avtalad avresetid? Har de med sig kloten? Har de klubbkläder och regnkläder med sig? Har de gått på toaletten? Har de ätit mat på lunchen eller bara jagat Pokemon? Som sagt var, spännande och för att tala som en politiker -”en utmaning”.

Europacupspel förra året. Berätta? 
I kvalet som gick i Waterloo i Belgien gjorde sju lag upp om fyra slutspelsplatser. Väldigt varmt. Svårspelade banor. Belgien, som i princip hade samma lirare som när de vann Eurocup 2016, visade sig vara riktigt bra. Det enda laget som höll på att rubba dem var faktiskt Sörbyängen. Vi vann tre av sex singlar och var sin trippel och var sin öppen dubbel. Det avgjordes i en jämn mixdubbel till Belgiens fördel. Wales och Ryssland var något sämre än väntat. Vi vann sammanlagt 21 av 22 matcher mot dem. Mellan Belgien i topp och Wales och Ryssland i botten var det bättre nivå än förväntat och väldigt jämt mellan Österrike, England, Finland och oss. Vi förlorade mot England men vann mot Österrike och Finland och slutade trea i kvalet. 
I slutspelet i Frankrike vann vi först mot Nederländerna vilket var bra gjort. De hade lirat slutspel förr och var mycket duktiga. I poolfinalen mötte vi Frankrike med boulelegenden Christian Fazzino i spetsen. Vi sprang lite mjukt och försiktigt in i den franska bouleväggen genom att ödmjukt förlora alla singel och dubbelmatcher. Då behövde vi inte lira tripplarna. I skiljematchen fick vi möta Nederländerna igen. Tyvärr tog de revansch. Sedan torsk i B-slutspelet mot Tyskland. Delad 13:e plats och 150 euro i prispengar att dela på och många erfarenheter rikare.    

Går utvecklingen framåt i svensk boule eller har den stannat av? 
Jag upplever, med mitt 20-års perspektiv, att nivån på svensk elitboule inte går spikrakt uppåt hela tiden utan mer i vågor. Dock tycker jag mig sett en stor utveckling skett på den lägre nivån där man framförallt på taktik-sidan har påverkats av internationellt spel. La Majonnaise var med och drev den utvecklingen när den tävlingen var som störst. 

Världens bästa petanquespelare genom tiderna och Christian Fazzino
Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste? 
Jag kommer att tänka på fler saker. Har lite svårt att välja mellan att jag har hållit andan i 5 minuter men fegade ur och började andas när jag fick tunnelseende och hörsel stängde av, eller att jag år 2018 körde Vasaloppet på 6:25 eller att jag kom 3:a i den interna skytteligan i Hjortkvarns Innebandyklubb i division 4 på slutet av nittiotalet. Nä, jag väljer nog något helt annat. Inte alla som vet att jag är ganska grym på att lira elbas.  

Blivande ambitioner inom boulen? 
Att bli så lite sämre varje år att det nästan inte märks. 

Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2019? William Silfverberg på SM i Linköping. Alla som såg åttondelen Öt då Jonas Jacobsen, William Silfverberg och Simon Åkesson spelade mot Oskar Augustsson, Emil Nilsson och Adam Nilsson kan nog hålla med om att SÖR borde vunnit den matchen, men vid minst tre tillfällen gör William några overkliga räddningsaktioner. Sedan lirade han och Simon Åkesson också fantastiskt bra i dubbeln. Minns en omgång i finalen mot Albin Plantin och Ivar Liljegren då dessa högst kompetenta herrar gör fem grymma kulor i en omgång, var av två är feta carreurer på plats. Den omgången åkte de ändå på en 5:a i baken om jag minns rätt. 

Ditt drömlag? 
Om jag under pistolhot skulle tvingas spela VM för Sverige med valfria medspelare skulle det vara lätt att välja. Robert Ulfsson, Ivar Liljegren, Lucas Rudin och jag. Dessutom skulle jag då själv köra VM-skyttet!

Vilka bildar du lag med under 2020? 
Alla sådana beslut sker på uppstuds och är ännu ej under utredning.

Idolen är? 
Svamp-Bob och Jesus. Jesus är riktigt cool! Alla trivdes i hans närvaro och en gång förvandlade han 6000 liter vatten till mycket gott vin. Mycket kärlek och glädje där. 

Meriter? 
Jag fick pris som världens bästa boulespelare i hela Svealand anno 2011. 

Roger Gerdvall
Roger om Joachim: 
Jag spelade mitt första SM i Göteborg 2002. Då spelade Pimmen läggare i Ekeby tillsammans med Jonas Jacobsen som mittspelare och Kristian Lilja som skytt. Min kompis Stefan Nordström och jag blev snabbt utslagna på den tiden och satt på läktaren och följde alla matcher. Jag har en talang som ibland poppar upp och det är att jag kan se människor som seriefigurer/djur. Pimmen var enligt mig en krokodil. Det var något i det fettlösa hårda ansiktet, den stora munnen och den vaggande svepande gången som gjorde att man nästan kunde se den långa svansen lämna spår i gruset. ”The Croc” var det mycket interna smeknamnet Stefan och jag använde. Det var inget hånfullt i våra tankar utan vi var imponerade hur han käkade upp motståndarna med sitt läggspel. I många års tid försökte jag klå Pimmen, men under SM i Falun 2010 kom min fru Gunilla alldeles försent med pengamutan då jag redan hade förlorat. 2013 möttes vi återigen i singel på SM i Falun. 32-delen var det. Pimmen hade precis opererat ljumsken och jag tänkte -”nu eller aldrig”. Bestämde mig för att köra riktig tuff taktik. Släppa högst en etta när jag slängde lillen och ta två eller tre när han slängde lillen. Inte helt säker på att Pimmen märkte att jag försökte spela kaxigt, men jag lyckades alla fall vinna. Pimmen skrämde sedan upp Tobias Svensson hur bra jag var så av bara farten vann jag 16-delen mot honom. Sprang dock in i den dagens gigant Anders Larsson från Stockholm och förlorade 8-delen.
Jag tycker Pimmen är väldigt rapp i käften även för att vara en krokodil. Fäller många roliga kommentarer. När vi möttes i en seriespelsmatch i Lindome 2019 hade vi en riktig läggduell hela matchen. Det var på den stenigaste banan med sidlutning och vi turades om att lägga klot så långt ifrån lillen som möjligt. Jag körde några löpare över dölinjen längst bak och ett dussin 90-gradare över sidolinjerna. När vi kämpat med läggspelet en timme smyger Pimmen fram och tipsar mig att jag bara borde droppa klotet strax framför ringkanten så jag åtminstone fick ett klot levande på banan. Humor! Hi,Hi.
Pimmen är för mig en grym läggare på landslagsnivå som är mycket bättre på att skjuta än folk tror. Jag vet av egen erfarenhet.         

Joachim om Roger:
Jag känner Roger väldigt lite. Men jag har upplevt att Roger har stor portion Humor. Det gillar jag. Jag minns även matchen i Lindome. Bland de sjukaste matcher jag spelat faktiskt. Men i eterhand väldigt kul. Minns även singeln i Falun när jag förlorade. Och i den matchen spelade du fantastisk boule. Jag hade inget att sätta emot ditt framgångsrika spel. Så det var bara att tacka för matchen och se sig besegrad. Nu fungerar du som coach i Sörbyängen och verkar väldigt populär bland medlemmarna. Det tror jag de! Jag tror din humor och ditt sätt att få alla att synas i gruppen bidrar starkt till er framgång. Du får spelarna lugna och harmoniska. Fortsätt ditt goda jobb i SÖR och lycka till i fortsättningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar