tisdag 29 juni 2021

En väldigt färsk intervju med Ronny Blom som har många järn i elden.


Namn
: Ronny Blom


Klubb: Boulero Sällskapet


Klot? Gillar ganska många av dom klot jag själv säljer, men favoriten för mig är MS L’IT.


Vad fick dig att börja spela pétanque?

Egentligen så var det väl så att stora delar av familjen spelade, många syskon, morsan och styvfarsan. Man kunde aldrig träffa dom för dom var iväg på boule, så lösningen fick bli att börja själv. Lattjade boule i ca 3 år innan jag fick blodad tand för det som sport och viljan att utvecklas föddes.


Vad tycker du om det gångna året (2020)?

Ett förlorat år. Pandemin har såklart påverkat även boulespelandet. Har haft svårt att motivera mig att träna, har blivit kanske nån gång i veckan, ibland två. Just nu känns det som boulelusten till att träna och spela bara rinner in i kroppen i en stark våg av energi, hopp och glädje.


Bästa tävling?

Jag tycker SM är den bästa tävlingen. Då är verkligen alla på plats och prestigen är på max. Sen finns det såklart en hel del andra riktigt bra tävlingar. Såna som fyrlingen och Varberg ritas ju alltid in i kalendern.


Roligaste tävling?

Svarar SM även där. Dels för spelet, men möjligheten att få träffa alla olika boulekompisar från alla delar av Sverige är ju fantastiskt kul. Klubbkvällar med gott käk och härligt umgänge, en grym veckaför mig.


Bästa pètanque spelaren?

Jag säger en taggad, fulltränad Lacroix. Kan gå på alla positioner, taktiskt duktig och alldeles helt magisk i dom hetaste och jobbigaste lägena.


Bästa svenska pétanque spelaren genom tiderna?

Svårt för mig att säga. Det finns ju en hel del spelare jag aldrig såg i sin primetime. Jag har ju egentligen bara bra koll på dom senaste 10 åren. Så genom tiderna är omöjligt för mig att säga, men dom senaste 10 åren så har Rickard Nilsson varit klart bäst, otrolig bredd i sitt spel.


Bästa damspelare genom tiderna?

Internationellt ingen superkoll. Har sett lite av hon Thailändska spelaren, Cindy känner man ju till. Den där stabila vinstmaskinen från Spanien som jag inte kan namnet på. Men jag har sett för lite av den Internationella damboulen. Men Sveriges och Nordens bästa är utan tvekan Jessika Johansson,


Bästa Nordiska laget?

När Danmark mönstrar sitt absolut bästa lag med Lasse, Morten och grabbarna, då är dom bäst i Norden. Det enda lag som utmanar är Sveriges dominanter i mixtrippel. Pimmen, Jess och Rille.



Din bästa egenskap?

Svårt att säga. Jag är inte rädd för motgång. Även om jag spelat riktigt dåligt eller vikt ner mig så är jag snabbt på det igen. Letar efter recept för att undvika samma scenario igen. Att jag inte är långsint är också en egenskap jag kan leva med.


Roligaste segern?

Ingen seger, men Silvret i mixtrippeln på SM var ju jävligt kul. Båda Elitgulden var ju väldigt roliga också, men det första med Boulero smäller högre. Jag var betydligt mer inblandad i det guldet än detn andra med Sibirien. Två helt olika roller, jag accepterar båda, men den första är ju såklart roligare.


Vilket SM tyckte du var bäst?

Jag tycker Karlstad och Linköping är den rätta vägen att gå gällande koncept. Men om du bara frågar om roligt så är jag inte rätt person att fråga, jag brukar se till att ha roligt oavsett vart och hur.


Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste? 

Jag har varit grym på att teckna. Idag sisådär, precis som med allt så måste man träna och hålla igång det. Det har jag inte gjort så idag ritar jag ok, men på den tiden jag ritade hela tiden så var jag riktigt vass.


Vilken är den stora skilnaden mellan världseliten och svenska eliten?

Världseliten, vill säga dom 4-5 största nationerna gällande bouleskills har rätt förutsättningar. Dom har hur många tuffa tävlingar som helst varje helg i princip. Den miljön gör att dom omedvetet tränar och utvecklar viktiga egenskaper för att bli riktigt bra. I veckorna pysslar dom i regel med lite underhåll, typ 2-3 korta pass. Vi i Sverige har inte det smörgåsbordet serverat. Vi måste skapa detta själva genom att träna annorlunda, bli medvetna om olika parametrar som spelar roll. Om vi kör en härmapa på tex Frankrikes träning så kommer vi ingenstans. Det är inte deras träning som drar dom framåt, det är konkurrensen. Vill du lyckas i den konkurrensen så måste du träna din mentala styrka, du måste kunna taktik, du måste kunna analysera osv. Så ska vi framåt så får vi antingen flytta 30-40 boulespelare ner till ett permanent boende i Frankrike i några år, eller så börjar vi fundera på hur man kan träna på dom här grejerna.


Vad behöver svenska eliten mer av för att hävda sig internationellt?

Se boulen ännu mer som en sport, många förlitar sig på sin talang. Det räcker gott i Sverige. Men skulle man göra det hårda, tråkiga jobbet på fler områden så kommer talangen att kunna användas fullt ut. Det finns ett gäng spelare som skulle kunna vara 20-25% ännu bättre idag än dom är, och då är dom fantastiska idag. Hade jag haft deras talang ihop med det arbetet jag gör träningsmässigt så hade jag haft 10 SM guld nu. Jag är en träningsprodukt som dessutom startade sent i livet med just boule. Så jag är ingen talang och har inte rätt förutsättningar, men jag är en jävel på att träna. Så svaret är väl att det bör tränas hårdare, mer medvetet och intresset för alternativ träning och det mentala måste med i säcken. Då skulle våra chanser Internationellt att öka.


Du är numera assFK junior. Vad tror du att du kommer bidra med mest för att utveckla de svenska juniorlandslaget? 

Just det som jag beskriver ovanför. Ändra på träningskulturen, få nästa generation att se det hårda, tråkiga arbetet som en viktig del framåt. Jag är bra på att organisera, förmedla och sen även förverkliga det tänkta arbetet. Öka nyfikenheten på olika ben som idrotten står på. Tex fysiken, kan den vara viktig i boule? Det vanligaste svaret jag brukar få är, men kolla Quaintais då? Han har inte allt som gör det lättare rent fysiskt?, Nej, men jag är ganska säker på att han har väldigt starka ben. Sen är han en oerhörd talang och ett mentalt starkt monster. Det var samma diskussion i golfen för 30 år sen. Sen kom spelare som Tiger Woods och idag är fysiken ett viktigt inslag i golfen. Det är klart att det finns fysik som gynnar ens boulespel. Stora muskler är inte bra, dom kostar energi och du blir stel. En bra grundkondition är bra att ha för att orka långa dagar. Starka ben, stark bål och ländrygg. En viss styrka i axeln och en bra rörlighet är ju såklart ingen nackdel. Min fråga blir direkt. Hur bra kunde Quaintais egentligen blivit? Det finns ett gäng delar till som jag vill öka nyfikenheten på och kunskapen om.


DREAM TEAM 


Teknik eller mental styrka? 

För mig är dom lika viktiga. Har du inte tekniken men är mentalt stark så kommer du inte i mål. Har du tekniken men inte det mentala så kommer du inte heller i mål. Teknik är lättare att arbeta med och därför fokuserar vi oftast mer på det i regel. Det mentala är svårt och det tar tid, vilket gör att vi oftast inte fullföljer den träningen. Men på Landslagsnivå ska den vara självklar enligt mig.


Din favorit position?

Jag gillar alla positioner ungefär lika mycket. Det finns utmaningar och stora värden på alla positionerna. Men oftast hamnar jag på mitt.


Vem är den skönaste medspelaren du spelat med?

Det finns så många. Dom jag i regel alltid frågar om spel är väl typ Albin, Chai, Lillen, Rasmus, Fisken. Alla dom funkar jag bra med men den som jag har roligast med är förmodligen Chai. Det kan hända lite vad som helst när vi lirar och hänger.


Blivande ambitioner inom boulen?

Alltså, jag ska vinna ett SM Guld i öppen innan jag kliver över i veteran. Så jag kanske lirar i öppen tills dom gräver ner mig. Jag har en del bitar att slipa på. Får ibland lite mentala ishues som gör att spelet låser sig. Men jag är på G med den biten, jag måste förbättra den och det kommer jag också att göra. Jag har några år på mig så jag hyser gott hopp. Sen har jag såklart en del visioner gällande både Boulero och Juniorlandslaget. Men att fortsätta att utvecklas själv både som spelare och ledare är väl en gemensam tråd i det. Att utvecklas inom olika områden är fortfarande svinkul.


Din bästa säsong och varför?

2018 och 2019 var bra. Då var jag långt fram i flera stora tävlingar. Elitgulden landade, SM silvret. Jag kvalade in till SM skyttet, vilket verkligen inte alla klarat av. Så jag kvitterade ut en del kvitton innan Pandemin på att det gick hyggligt. Det syns ju tyvärr inte så jättemycket i rankingen. Den prioriterar inte seriespel, Svenska Cupen spel, utan mindre Regionala tävlingar med väldigt olika förutsättningar. Som familjefar så satsar jag mer på det klubb och förbundsstyrda.


Ditt bästa pétanque minne?

SM Silvret, även första gången jag såg Tancaskyttet live var ett minne för livet. Så coolt.



Ditt drömlag?

Svårt, kan laget vara på 20 pers? Men jag lägger väl en del fokus på att vi ska kunna göra ett bra resultat då. Chai är ju lite av min parhäst, sen tror jag vi behöver Albin som kan hålla reda på oss och trolla lite. Internationellt skulle jag välja Franck Millo (kung) och sen La Croix. Franck för att han är grym, men även en showman och entertainer. Lacroix bara för att han är bäst. Tror inte dom är lika nöjda med mig som jag med dom.


Vilka bildar du lag med 2021? 

SM Trippeln blir med Raz och Fisken. Stockholm är ju en tuff kvalgrupp, men vi går för det så får vi se om det räcker till slutspel. Sen blir det väl med Lillen i dubbeln och sen ska jag plåga Helene Blomqvist i mixdubbeln.


Idolen är?

Alltså Peter Forsberg som idrottare är ju magiskt för mig. Alltid bra, aldrig nöjd, tjurigast i världen, alltid 100% och det lös om honom ”jag älskar min idrott”.


Meriter? 

3-4 DM Guld. Kvalat in till SM skyttet, 2 Elitserieguld, 1 SM Silver. Det finns ju en hel del bra vinster och pallplatser utöver det, men det är väl inga meriter direkt. Det längsta jag kommit på SM i trippel är kvart, så även i Varberg.


Ronny om Joachim:

Första gången jag såg Jocke var på ett SM nånstans nere i Småland. Du såg bara så sjukt grinig ut och resten av tiden så drog du runt i blåa spegelsolglasögon.

Nu visade det sig att du är fullproppad med humor och är egentligen en ganska glad skit.

Rent idrottsligt och boulemässigt så är det ju bara att titta på meritlistan, den är lika lång som kvittot från Willys vid löning.

I min och Jockes relation så har jag fått uppleva många skratt, en givmildhet och ärlighet som gjort att vi haft en del påsar ihop i snart 3 år.

Du har alltid lyckats undvika spel ihop, men om jag lägger ut erbjudandet såhär offentligt så kanske du inte kan ducka längre?


Joachim om Ronny: 

Självklart ska vi lira ihop. Men det kommer inte ske detta året. Men om allt löper sig fritt nu snart så lovar jag att vara tillgänglig för spel 2022 ;) 

Ronny och jag har haft många intressanta diskutioner. Grymt kul att prata idrott med personer som vet vad idrott handlar om. Vi tycker inte alltid samma sak men respekten för ens åsikt/kunnande finns alltid där. Mycket givande. Vi har byggt upp en ganska bra relation jag och Ronny. Och det är jag glad över. Jag är också väldigt glad över dina framgångar både rent spelmässigt men även att du numera är assFK junior. Juniorerna kommer få mycket lärdom om hur lagspelet fungerar och deras starka beståndsdelar. Kan vara en del av spelet Sverige missat väldigt många gånger. Hoppas det vänder nu ;) 



Tack för intervjun Ronny! Och lycka till framöver.