lördag 14 december 2013

En snabbis med Tobias Svensson

Tobias Svensson NM U23 2013
Namn och klubb?
Tobias Stefan Alexander Svensson, Coccinelle Petanque Club Malmö

Klot?
KTK Aventure Carbone 75-690

Vad tycker du om 2013?
2013 Var för mig både kul och tråkigt. Började året med att vinna fyrlingen med Wille och Co. Två månader senare vann jag och min klubb  svenska cupen som ocskå var jättekul men under sommaren blev jag allvarligt sjukt och fick hostattacker och svimmade flera gånger och var sängliggandes i veckor. Jag missade varberg och massa andra tävlingar vilket var jättetråkigt. Men sen avslutar jag året bra med dig, Jocke och klubben med Europacup final.

Hur var känslan att spela Europacupen?
Självklart var det kul att spela men hoppades ju på att bli trea minst men fyra är inte dåligt heller. Bra lärdom att spela där och kollade lite på dem andra lagen. En sak jag tycker vi missar är när man får lite klotövertag ser storländerna till att få poängen speciellt Italien och Frankrike och det är något alla svenskar behöver bli bättre på (enligt mig)
Europacup laget från Coccinelle PC 2013

Satsar du vidare 2014?
2014 kommer jag med stor sannolikhet satsa vidare så länge spelglädjen är där men det brukar den alltid vara . Men efter sommaren tar jag studenten och kanske blir lite mindre spel där om jag hittar jobb. Det får jag se.

Sveriges bästa spelare?
Svårt dem 4 åren jag spelat mycket har jag inte sätt någon som sticker ut. Men prestationsmässigt har ju Joachim, Jessica och Rickard lyckats bra men en match som står ut är Rickards match mot Wiede i Falun singelfinal 2009 tror jag det var då Rickard sköt klockrena skott hela matchen har för mig han gjorde backkalle för match. Men taktikmässigt har Joachim väldigt bra taktik och dina prestationer talar för sig själva.
Junior SM guld i singel 2011 i Uppsala

Vilken spelare har imponerat mest på dig 2013?
Faktiskt ingen i mina ögon har inte sett något superspel men missade ju sommaren så vet inte hur folk spelade då. Men något jag måste säga är hur mycket bättre Hällesåker har blivit och dem visar att dem vill vilket inte syns så mycket i Sverige.

Vem vinner Svenska cupen 2014?
Svårt tror det kommer stå mellan oss Sitting Boule, Sibirien och Halmstad och hoppas ju på att vi vinner men kommer bli jämna matcher från semifinalerna så vet inte.

Vem vinner Elitserien 2014?
Samma sak där kommer nog stå mellan samma lag som i svenska cupen och kommer bli tight i slutändan.

Vilka är dina medspelare 2014?
Det kommer nog bli Simon Åkesson och Daniel Eriksson i trippeln i dem stora tävlingarna och Andreas Halvorsen i dubbeln i dem stora tävlingarna tror jag lagen blir.

Ditt dröm lag?
Damien Hureau, Henri Lacroix. Har sätt många filmer med dessa spelare och Lacroix är väldigt duktigt på både skjuta och lägga och missar sällan lägg eller skott. Har alltid tyckt Hureau varit en duktig skytt och blev inte besviken när jag såg honom live i europa cup final.

Idolen?
Har faktiskt ingen men får väl se er, Joachim och Jessica som förebilder som har hjälpt mig mycket dem senaste åren och låtit mig spela och lära mig mycket med er och och spelat mot dem bästa i Sverige med er.


onsdag 11 december 2013

Old Thomas Pétanque Turnament

Efter en blåsig eftermiddag och natt (stormen Sven) sitter vi ändå på Kastrup och inväntar flyg mot Tallinn. Inga förseningar har de ännu blivit. Jag, Jessica och Tobias fördriver två timmar på flygplatsen med att äta lite och ögon shoppa i de butiker utbudet ger på Kastrup. Vi ska flyga med ett relativt litet plan, ett CRJ 900 med ESTONIAN AIR. Inte helt oväntat att flygvärdinnan heter Olga! Precis som förra helgen tar resan ca 1,5 timme. Väl i Tallinn tar vi oss till hotellet som ligger 3 minuter från boulehallen och 10 från city, gåendes! Vi skulle hitta en lagom bra restaurang. För dom som sett svenska filmen "en torsk på Tallinn" kan förstå vad vi hamnade på för hak.. Vi behövde dock inte vara med på aktiviteterna utan fick sitta för oss själva och äta i lugn och ro. 
Sen gick vi och handla lite småsaker. Här har tydligen butikerna öppet till ca 22:00. Matbutiker typ ICA har öppet ännu längre.. I morgon ska de spelas Old Thomas Turnament. En tävling de fixat för att vi kommer. Trevligt! Vårt gruppspel skulle först börja spelas vi 13:30 tiden. De har bara en hall med 5 banor á 3x11 meter. Så det vara bara att vänta. Arrangören körde oss till Freedom Square i centrum där vi ville fördriva tiden. Vi gick i små gulliga gamla trånga gator som alla ledde in till ett torg. Julhandeln var igång. Vi shoppade alla grejer men kan inte säga vad än! :-) Vi fikade på fina caféer med super goda chokladbakelser. Sen gick vi hela vägen tillbaka till hotellet.
11-6 i första matchen efter 0-6. Tobbe var inte med i matchen de tre första vänderna. Men vi bytte och Tobbe spela läggare och vi tog 11 raka efter visst tveksamt spel. Tur dom missade mer än oss. 
13-4 i andra matchen efter 50/50 spel av alla. Motståndarna bjöd inte riktigt till. 3:e matchen vinner vi efter stora bekymmer i början, med 13-7. Från 4-7 däremot spelar vi bättre än på hela dagen. I början av matchen gör vi typ 2 klot i snitt per runda. Vi avslutar med 5 i snitt. 
Kvartsfinalen är skapligt styrd av oss hela vägen. 13-7 är inga stora siffror men vi gjorde vad vi skulle. I semifinalen mötte vi för första gången i helgen att lag som var bra. Dom spelade faktiskt riktigt bra. 13-7 och spelade upp oss en del här.
I finalen väntade laget vi slog med 13-4 i gruppspelet. Vi inleder riktigt bra med bl.a. En chansning på ett lilleflytt som uteblev. Men vi går raskt upp till 5-0. Sen händer det ingenting på flera rundor. Vid 5-10 börjar vi få ihop någon form av spel. Samtidigt som motståndarna börjar missa lite mer klot. En bra kombination för våran del. Vid 9-10 får Jessica möjligheten att skjuta 2 carreauer för match eller en dubbel och en carreau. Jessica skjuter carreau på första samtidigt som hon kontrar deras andra som i sin tur kontrar vår egen.. Andra skotten är även den en carreau och matchen är slut!! Seger i Old Thomas Pétanque Turnament - check. 
De satte ihop denna tävling för våran skull. Vilket är glädjande. Men lite osportsliga är dessa spelare från "öst" allt. Inga jätte allvarliga grejer. Men ändå. Rätt ska vara rätt! Att stå still när man ska skjuta och sånt är ingen "regel" här. Snarare tvärt om! "Han kanske missar om jag rör mig så.....ja rör mig!" En mentalitet jag inte trodde existerade här uppe. I Afrika och så skulle jag nog inte reagera på det lika mycket som här. 
Tallinn by night
Dagen i sig. Vi har kanske suttit ner 30 minuter på hela dagen. Vi har gått hur mycket som helst och inte fått någon mat. Matcherna spelades på tid och vi spela gruppspelsmatcherna hela tiden ut varje gång. Ingen vila där. Lite vila fick vi dock efter kvartsfinalen. 23:00 fick vi riktig mat för första gången på dygnet! Och det är inte lysande. Idag ska vi sköta den biten lite bättre. 
Söndagen börjar som lördagen. Spel först vid 13:00 tiden. Så vi gick och åt frukost på samma restaurang som vi åt på igår kväll. Riktigt mysig restaurang som likna en gammal saloon från vildavästern i USA. Ett besök på Apoteket och "Ica" blev det också. Sen blev de vila och kortspel fram tills matchstart. 
Jag och Tobbe lira dubbel. Jessica spelade med Merike Aava från Tallinn i Estland. Jessica och Merike vann en och förlorade en i sin grupp. Men blev grupp etta ändå. Jag och Tobbe vann båda i vår grupp efter halvtaskigt spel. Skyttet stämmer inte så bra. Men vi lyckas få många små poängrundor till vår fördel.
I slutspelet sen börjar vi med att ha stora klot övertag i rundorna. Men får inte bort en kula och får knappt poäng ibland då vi bör få ett par stycken. Jag och Tobbe byter och vi börjar plocka poäng igen och vinner några matcher till. I semifinalen möter vi Jessica och Merike. Jessica sätter mina klot i plankan men Tobbe har märkbart problem med skyttet. Vi kommer under stort i matchen men gör ett byte vid 1-7. Jag träffar bra och matchen blir väldigt jämn. En runda skjuter vi 6 skott men träffar bara 5. Resten stann. Den rundan hade vi behövt. Sen följdes vi åt tills dom vann matchen. I finalen vinner Jessica och Merike stort med 13-3 över finska landslagspelare. Jag och Tobbe vinner matchen om 3:e pris med 13-12 efter att ha skjutit på allt i stort sätt. 
3:a Jocke och Tobbe <> 1:a Jessica och Merike
Tack för en trevlig helg i Estlands boulehall. Trevliga estländare, finnar och ryssar alla förstod dom varandra. Och bland dessa fanns även vi. Alla pratade engelska men de kändes som att dom alla prata samma språk. Vi vann lite pengar, choklad och medaljer. Förmodligen lite vänner också! 
Lite mat var vi ju tvungna att ha igen. En söndag 23:00 är inte mycket öppen. Men vi fick nöja oss med världsomfattande restaurangkedjan Mc Donalds. Sen rätt hem till hotellet för en natts sista sömn i Estland.

Sammanfattningsvis kan man säga att Jessica sköt bra på lördagen och ännu bättre på söndagen. Jag sköt okej på lördagen och bra på söndagen. Läggen var bra båda dagarna. Tobbe hade problem och hitta spelet. La ganska bra under andra halvan av lördagen. Men han kämpade på hela dagarna. Det är bra!! En bra styrka att fortsätta kämpa även när det går tungt. Han tog emot väldigt mycket vi sa till honom också. Vilket kan ha bidragit en del då de kanske var lite mycket på en och samma gång. Etta i trippeln och dubbeln samt ett brons i dubbeln. Det är helt okej. 

Vi i Sverige säger alltid att vi måste till Frankrike och spela för att bli bättre. Det är enda vägen till framgång. Veiko Proos från Estland har två EM brons i precisionsskytte. Estland har 75 licensierade spelare. Men har lägger massor av timmar på träning! Inte många besök har gjorts i Frankrike. En tankeställare kanske.


Besök gärna denna Ryska boulebloggen (Oleg Petrov): http://petanque67.blog.ru/?attempt=2