onsdag 28 april 2021

En intervju med Lennart Wahlberg


Namn
: Lennart Wahlberg


Klubb: Sibirien Club Petanque


Klot : JB M30 eller OBUT ATX lite beroende på humör *S*


Vad fick dig att börja spela pétanque? 

Jag jobbade i början på 80 talet på Kronobergshäktet i Stockholm. Det fanns ett par boulebanor ute på vår innegård och där spelade ”gubbarna” som var ansvariga för våra transporter varje lunch. Någon gång i början på 1985 så saknade ”gubbarna” spelar och bad mig vara med, jag avböjde vänligt men bestämt med kommentaren att jag slutade leka med kulor då jag var typ 10 år. De upplyste mig då om att jag skulle ha transporttjänst veckan efter och kunde antingen åka fram och tillbaks till Jönköping under den veckan eller få en utlandstransport till Chile. Jag tyckte resan till Chile lät rolig och då blev det till att vara med och spela. På den vägen är det!



Vad tycker du om det gångna året (2020)? 

För egen del så insåg jag tidigt att det inte skulle bli något tävlande och ingen semestertur och bestämde mig för att lägga pengarna på att ordna till min boulebana hemma. Jag hade en ide om att bygga en träningsanläggning för mig själv men även för andra. Sagt och gjort jag tog kontakt med lokala entreprenörer och fick hjälp med grus, stolpar till en läktare och virke och lite annat smått och gott. Tillslut hade jag en egen boulodrome 10 x 14 meter och läktare för 25 – 30 personer.



Bästa tävling? 

Varje tävling har sin charm men Mayon gillar jag extra mycket. 



Roligaste tävling? 

För att en tävling skall bli rolig så handlar det mycket om den egna inställningen också inte bara arrangemanget. Jag tror att den roligaste tävlingen jag spelat var i S:t Petersburg 2004 med Hasse Hagberg och Hasse Silvferberg. 



Bästa pètanque spelaren? 

I Sverige finns många bra spelare ingen nämnd ingen glömd. Internationellt så är min favorit alla tider Christian Fazzino


Christian Fazzino

Bästa svenska pétanque spelaren genom tiderna? 

Här svarar jag Amal Moufid utan konkurrens. 



Bästa damspelare genom tiderna? 

Jag är lite dålig på namn men den spanska skytte i det lag som vann VM i Björneborg 1996 har jag för mig året va. I finalen har hon en kula kvar och motståndarna har poängen på 12 – 13 meter. Hon är tvungen att skjuta bort det för att inte förlora och stannar hon så vinner de. På vägen in i ringen visar hon upp klotet för publiken och går sedan in i ringen och sätter en klocka. Värsta jag sett någonsin. I Sverige har vi och har haft riktigt bra tjejer genom tiderna. Min personliga favorit är Christel Eriksson. Men Jessica, Lotta L, Linda S, Eva, mfl är toppspelare hela bunten. 



Bästa Nordiska laget? 

Har dålig koll på de övriga nordiska spelarna numer så avstår från att nämna något nordiskt lag och väljer ett Svenskt lag som jag tycker spelade helt grym boule senast det begav sig. Det är såklart färgat men jag tror de slår de flesta 😉 Lägg Chai Kedeskog, mitt Albin Plantin och skytt Ivar Liljegren. De spelar en helt fantastiskt attackboule och när det krävs avslutar Chai med en kalle. 



Din bästa egenskap? 

Det får nog andra uttala sig om. Jag är skjutglad om det nu är en bra egenskap *S*



Roligaste segern? 

Vet faktiskt inte, Jag spelar ju faktiskt inte för att vinna till varje pris utan spelar för att det är så sjukt roligt. En vinst jag minns är Laxcupen någon gång 89 eller 90 i Halmstad. Med Patrick Cotteverte och ”syster” Bengt som tyvärr inte längre finns med oss. Vi slog Bengt Månsson och co i finalen efter att vi legat under med 11 – 2.



Vilket SM tyckte du var bäst? 

Det har blivit några genom åren, men jag minns de på 80 talet som de roligaste för att det var så nytt och man åkte inte bara för att spela SM utan för att umgås och spela efter själva tävlingen. 



Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste? 

Jag har en dröm om att lära mig segla och har bestämt mig för att lära mig det då jag går i pension. 



Vilken är den stora skillnaden mellan världseliten och svenska eliten? 

Det är väldigt lätt att svara på rutin. Med det menar jag att Dylan och övriga världsspelare spelar så otroligt mycket mer än de svenska spelarna. Det går helt enkelt inte att jämföra en spelare som spelar 5 – 10 toppmatcher varje helg mer eller mindre året runt med svenska spelare som spelar 5 – 10 toppmatcher på ett år om man skall hård dra det.



Vad behöver svenska eliten mer av för att hävda sig internationellt? 

Vi behöver mer rutin och det får vi genom att åka och spela mot de bästa oftare. Förbundet och enskilda spelare i Sverige får varje år massor av inbjudningar till internationella tävlingar som kastas i papperskorgen för vi inte har råd att skicka våra landslagsspelare. Vi behöver sponsorer för att få ekonomi så att våra bästa spelare kan åka oftare. Jag hoppas verkligen att vi skall få in några riktigt stora sponsorer till boule så vi kan börja skicka våra spelare utomlands. Det Ali gjort några år tror jag stenhårt på om man vill utvecklas, dvs åka och bo i Frankrike under en längre tid och spela på daglig basis. 

 


Teknik eller mental styrka? 

Jag anser att den mentala biten är oerhört viktig för att lyckas. I en situation där två likvärdiga spelare möts kommer den med starkas psyke vinna många gånger fler än den med det svagare psyket. Detta är också något man dels kan bygga upp genom att tävla mycket om mot bra motstånd gång på gång men också genom teori och en kombination är såklart det bästa. 

 


Din favorit position? 

Den är numer som coach men som spelare vill jag skjuta hela tiden på allt!



Vem är den skönaste medspelaren du spelat med? 

Det är såklart Anders Csapo men det finns många sköna spelare. Danne Gillan och jag har haft sjukt roligt men har svårt att vinna ihop *S*

   

Anders Csapo

Blivande ambitioner inom boulen? 

Det handlar idag om att kunna hjälpa andra spelare att prestera genom att dela med mig av det jag lärt mig genom åren. Jag hoppas på många besök de kommande åren på min boulodrome av många sköna boulespelare. Det finns sovplatser och har man husvagn eller husbil så finns det plats för det också. 



Din bästa säsong och varför? 

2015 var en grym säsong för mig! Troligtvis för att jag tränade så mycket och även tränade annat än boule det året.



Ditt bästa pétanque minne? 

Jag har en katalog av roliga minnen knutna till boulen men de flesta handlar om det som är innan eller efter själva spelet. Lotta Larssons karaoke på finlandsfärjan efter en 24 timmars tävling är oförglömlig. Danne Gillan som spelar full i en färjeterminal och skrämmer livet ur Mackan. De absolut bästa minnen jag har är alla ni boulespelare som jag träffat genom åren, er kommer jag bära med mig under alla år framåt. 



Ditt drömlag? 

Jag skulle vilja spela med Christian Fazzino, som jag uppfattar som väldigt sympatisk, och Philippe Quintais, så att jag har en läggare och en mittspelare för jag skjuter!



Vilka bildar du lag med 2021? 

Troligtvis de som vill spela med mig när det blir tävling *S* 



Idolen är? 

Kjell Enhager är min stora idol, en mental coach i världsklass. Boulespelare Christian Fazzino



Meriter? 

På tog för få *skratt* en tredjeplats på SM trippel! Som coach är det vinnare av Nordsjöturneringen då Sverige vann för första gången, det var stort!



Lelle om Joachim: 

Jag minns ett läger vi höll i Tyringe för juniorer och jag minns ditt enorma engagemang och på vilket bra sätt du snackade med ungarna. Du är ju en oerhört duktigt spelare och det har jag största respekt för. 



Joachim om Lelle:

Minns inte de aktuella lägret i Tyringe. Men har ju medverkat i ett antal juniorläger och träningsläger generellt. Kidsen är framtiden och behöver all hjälp dom kan få för att utvecklas och ska så få så att Sverige kan ta dom berömda trappstegen uppåt på trappan och mot världstoppen. Ny förbundskapten ska dom ju få inom kort. Hoppas denna person kommer ge dom 100%. Dom förtjänar det och bör så få för att utvecklingen av de yngre ska gå så smidigt som möjligt. Lelle har jag nog mött ett par gånger minns inte direkt några fighter. Men i seriespel och svenska cupen (CPC vsSCP) måste det ju varit otåliga matcher. Troligen 50-50 då vi alltid spelar jämna och spännande möten mot just Sibirien.


Tack för intervjun Lelle