söndag 2 april 2017

Calle Strandberg

Namn: Calle Strandberg

Klubb: Maria Boule Klubb
Klot?
La Franc Soft Black

Sponsor?
Är i dagsläget osignerad!

Vad fick dig att börja spela pétanque?
Jag brukade spela ”lattjoboule” i Rålambshovsparken (Närheten av Boulebar) på en utav grusplättarna där Mayon spelades för några år sen tillsammans med familj och vänner under somrarna vid mitten till slutet av 90-talet. En av dessa vänner var Monika ”Monkan” Lindqvist som hade licens i Fagersjö och kände massa boulespelare som höll till vid Rådhusparken, varpå hon tog med oss dit, vilket snart blev vår nya spelplats. Efter att vi hade varit där några gånger så började jag lära känna flera av spelarna som höll till där och eftersom jag tyckte boule var så fruktansvärt kul så började jag bege mig dit själv året därpå. Under den tiden fanns det massa ungdomar som spelade och Boulesjevikerna hade en ungdomssatsning som Classe Wiberg hade hand om, vilken jag fångades upp i, i samband med att jag vart inbjuden och deltog i ett KM (1999 vill jag minnas) på Långholmen.
Efter det var min pétanque-karriär igång! 

Vad tycker du om det gångna året (2016)?
När jag blickar tillbaka så ser jag det lite som ett nystartsår. Det gick helt ok spelmässigt, men jag var för dåligt tränad och förberedd för att kunna prestera som jag ville under SM, vilket blev en besvikelse.
I år så har jag bestämt mig för att satsa och träna betydligt mer, vilket förhoppningsvis resulterar i att jag lyckas ta spelet och steget upp till en ny nivå! 

Bästa tävling?
La Majonnaise Open, framförallt när den gick i Kungsan!

Roligaste tävling?
Maria Boule Dagar

Bästa pètanque spelaren?
Christian Fazzino ~80-talet, Philippe Quintais ~90-talet, Henri Lacroix - större delen av 2000-talet

Bästa svenska pétanque spelaren genom tiderna?
Jag kom ju inte in i boulen förens vid början av 2000-talet, så jag har dessvärre inte haft möjligheten att se alla i deras esse, men utav de jag sett så är nog Jonas Jacobssen är den som gjort starkast intryck på mig!
En annan jag vill nominera är Bengan, vars storhetstid jag missa, som likt Jonas besitter en bollkänsla utöver det vanliga och som i sina bästa stunder presterat petanque på en nivå som verkligen gjort avtryck!

Bästa damspelare genom tiderna?
Jessica Johansson, endast hotad av Björne Johanssons ”legender om Kristell” som jag fått äran att höra berättelser om.

Bästa Nordiska laget?
Prins Ali, Pang & Njut

Din bästa egenskap?
Mental ihärdighet och koncentrationsförmåga.

Calles trippellag under SM i Malmö 2016
Din högsta poäng i precisionsskytte?
Det måste vara helplomben, sista kastet på sista station mitt framför belgarna och fransmännen på läktaren som satt mitt i prick och hade sönder lillen i 2 delar.
Det var rätt kul att se deras reaktioner och somligas häpna miner, då jag i övrigt sköt förjävligt.

Roligaste segern?
Mitt första DM som jag spelade tillsammans med Love Bergsell som junior. Vi slog ut favoriterna Erik & Leo och vann finalen med 13-12 mot Jesper Skult och lagkamrat (vars namn jag inte kommer ihåg) efter att Love på något mirakulöst sätt knuffat bort deras poängkula med vår sista efter att jag just missat chansen själv. Det var helt fantastiskt att vi vann och jag minns att vi båda vart helt överlyckliga efter att vi insåg det faktum att Loves klot faktiskt lyckats dutta bort deras, vilket ingen av oss först trodde var sant!

Vilket SM tyckte du var bäst?
Jag har positiva minnen från när SM gick på Heden i Göteborg, banorna fanns det mer att önska av, men i övrigt var det väldigt bra arrangerat upplevde jag!

Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste
När jag var liten så spelade och tävlade jag nåt år i minigolf med framgång och vann några tävlingspokaler.
Till saken hör den att mer eller mindre alla i min familj spelar ”Bridge” och är rätt kända i bridgesfären (representerat landslaget och vunnit ett gäng SM-guld m.m.), något jag som barn fick erfara genom att konstant bli igenkänd på stan av främlingar som till min förskräckelse visste vem jag va.
Så jag spås en lovande framtid inom Bridgen, om jag nån gång skulle få för mig att lägga kloten på hyllan och sadla om till nästa pensionärssport!

Hur får vi fler boulespelare att börja spela tävlingar igen?
Vi måste nog börja arrangera fler lokala tävlingar med fokus på glädje och gemenskap.
Jag arrangerade en förra sommaren, vilken drog till sig folk man inte ser ute på tävlingar så ofta och vart betydligt mer uppskattad än jag hade förväntat mig.
Så jag ska helt klart ta till vara på det och se till att arrangera några till tävlingar i år!

Var boulen bättre förr?
Nej, men Quintais, Fazzino och Björne Johansson var!

Din favorit position?
Mittspelare är det jag tycker är roligast, alternativt läggare om det spelas pétanque på högsta nivå.

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med?
Kilian Druml

Blivande ambitioner inom boulen?
Fortsätta utvecklas som spelare, komma med i landslaget och göra resultat mot internationellt motstånd!

Senaste segern, Calle, Annelie och Ali
Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2016
Tyson Molinas

Va tycker du skiljer sig mest mellan Stockholms boulen och Skåne
Bra fråga.
Det känns nästan som att vi blivit lite mer utspridda och splittrade trots att vi delar samma stad här i Stockholm, men jag har fått intrycket av att det börjat ske en positiv förändring på det! 
Vi saknar en bra mötesplats och en rejäl boulehall, vilket är ett stort problem för Stockholmsboulen!


FK eller VM-kval?
FK ska det vara, men jag tror inte idén om att ha någon form av landslagskval behöver vara fel!
Det är ett sätt att locka fram fler spelare att satsa och/eller bilda ”lag”, vilket är saker som på tok för lite!

Din bästa säsong och varför?
Måste varit nån för drygt 10 år sen när jag tränade eller spelade 6-7 dagar i veckan när jag tog en del skalper och vann ett gäng tävlingar tillsammans med Erik Lööf-Ekström.
Men jag siktar på att överträffa den, vilken det än nu var, i år.

Ditt bästa pétanque minne?
Jag gillar o leva i nuet, så jag måste säga söndagens triumf tillsammans med Annelie Westin och Ali Abdi. Det var verkligen ”NJUT NJUT!”

Ditt drömlag?
Det måste vara som ersättare för Beninskytten, tillsammans gudinnorna Annelie Westin & Helene Palovaara Di Tella.
Jag kommer ligga i för allt vad jag är värd, så mycket min kropp och själ förmår, i hopp om att jag en vacker dag, välsignas chansen ska…

Vilka bildar du lag med 2017
Kilian Druml och taggade/satsande boulespelare i Stockholmsregionen!
Men om jag fick chansen till att spela en tävling tillsammans med Damien Hureau, skulle jag inte tacka nej!
Eller varför inte en trippel tillsammans med Damien och Kilian eller Ali?

Idolen är?
Philippe Quintais

Meriter?
Det har väl inte hunnit bli så många internationella eller SM-meriter för mig än så länge.
Jag tog som sagt DM-guld i Dubbel (med Love) 2002 och är regerande distriktsmästare i Singel, vilket även är första och senaste gången jag deltagit om jag minns rätt!
Har skjutit hem en medalj dom 3 senaste gångerna jag deltagit i DM-skyttet om jag minns rätt, men aldrig vunnit kvalskjutningen.
Tredjeplatsen i Mayon tillsammans med Erik & Leo (år 2005) är väl min bästa merit. Även om det var jävligt coolt att slå ut finska landslaget tillsammans med Ronnie Ohlsson och Uffe Westerberg ett par år innan!
Vill minnas att jag åkte ut i 8-delen mot Hureau, Lamour & ”vem det nu va” 2004 tillsammans med Erik & Dennis Landegren!
Annars så har jag väl vunnit en hel del tävlingar, framförallt i Stockholmsregionen (där jag oftast tävlat), men saknar mer internationella meriter, då jag egentligen bara tävlat mot internationellt motstånd under just Mayon.
Det har inte blivit några SM-medaljer än, men jag satte stopp för Åke Löwbeer och Björne Johansson i Dubbeln (2004?) tillsammans med Roland Romeny som förstaårs-senior.
Tror det var året därpå som jag snoddes Rickard Nilssons finalseeding, efter att knappt ha vunnit en av de mest välspelade singelmatcherna jag vart med  spelat. Minns bl.a. hur jag tappade en trea efter att ha lagt på lillen och skjutit 2 carreauxer på hans dito, men ändå torska en trea till följd av att Rickard sköt hårdare och således fick iväg mina klot längre bort från lillen. 
Siktar på att ändra det där med uteblivna SM-medaljer i år, förutsatt att jag kommer delta, vilket jag givetvis hoppas på såklart!

Calle om Joachim:
Otroligt seriös och duktig spelare som verkligen ger allt han har på banan. Det finns få spelare i världen som spelar och dedicerar sig så helhjärtat som Joachim, vilket märks både på sättet han agerar på banan och känslorna han visar utanför. Joachim brinner verkligen för boulen och är en inspiration för alla som har ambitioner med sin boulekarriär.
Noggrannare spelare och passionerad företrädare för boulen får man söka länge efter!
Jag imponeras enormt av Joachims engagemang, noggrannhet och förmåga att prestera över tid. Senast i Malmö så fick jag upp ögonen för hur mycket kraft det tar att delta i alla klasser på SM och framförallt vilken enorm prestation som krävs för att gå långt i flertalet av dem, då jag för första gången ställde upp i alla klasser.
Självfallet, så är även Joachim en av Sveriges absolut bästa läggare genom tiderna!


Joachim om Calle:
Vet väldigt lite om Calle då (enligt mig) han knappt lirar utanför Stockholm. Han är däremot väldigt koncentrerad när han lirar vilket betyder att han är seriös i sitt spel och vill någonstans med sitt spel. Ska han utvecklas mer tror jag dock starkt han måste lira mer utanför Stockholm. Hoppas jag får se dig lite mer runt om i landet! Lycka till med ditt satsande. Sånt behövs i Sverige om vi ska komma någonstans internationellt. Inte bara klaga i sociala medier utan verkligen ta upp kampen på banan. Bra där Calle!