torsdag 7 maj 2020

En bra intervju med juniorernas Förbundskapten

Namn: Jimmie Olsen

Klubb: Halmstad Petank 

Klot? KTK DR eller KTK KNTAK

Sponsor? Ingen 

Vad tycker du om det gångna året (2019)
Spelmässigt ganska dåligt för egen del, men många bra och trevliga minnen med juniorlandslaget och övriga landslag som jag åkte med tänker på U 23 EM i Spanien och VM där Damerna gjorde väldigt bra ifrån sig så de va härliga minnen att ta med sig från 2019.

Bästa tävling
Fyrlingen och Varbergs Strandcup

Roligaste tävling
Fyrlingen både sommar och vinter 

Bästa pètanque spelaren (Sverige)
Thomas Wiede 

Bästa kvinnliga petanque spelaren
Jessica Johansson 

Den bästa, Thomas Wiede
Bästa pètanque spelaren (världen)
Christian Fazzino 

Bästa Nordiska laget
Svårt, men Joachim , Rickard , Jessica är väldigt bra. Sen de danska VM laget för nåt år sen ( hjälpmedel namn där / menar säkert: Lasse, Anders, Morten och Morten) men dom va väldigt bra som lag tycker jag och gick bra på de VM..

Din högsta poäng i precisionsskytte
Har inte kört så mycket på tävling men 34 på tävling och 46 på träning...

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med
William Silverberg 

Din bästa egenskap
Ganska lugn och kan fokusera på rätt saker.

Din favorit position
Mittspelare 

Segrarna i Norge Masters 20??
Roligaste segern
Vi vann en tävling i Norge för ganska många år sedan som vi fick en inbjudan till ( vi slog väl dig Jocke). Spelade med William Silverberg och Tomas Finne

Vilket SM tyckte du var bäst
SM i I Falun 2013 tror jag de va när jag gick ganska långt i trippel och vi tog brons i dubbel..

Du har varit FK för juniorerna många år. Vad är det som driver dig?   
Oj de är nog mest att få hjälpa dom att ha skoj driva dom till att prestera på tävlingar och Mästerskap och se dom utvecklas både som boulespelare men även som personer... Jag vill ta upp dom runt 14 års ålder och få följa dom tills dom lämnar juniortiden bakom sig vid 17 års ålder de är en lång resa och väldigt mycket händer under dom åren... De är väldigt skoj att se både hur spelar mognar men att dom mognar som personer, går från att vara spralliga barn till att bli vuxna kvinnor och män, de är väldigt drivande…

Vilket junior mästerskap har varit det häftigaste
Måste nog säga mitt första EM i Monaco de va bara helt grymt bra boende och spelplats bara 5 min ifrån... Högt belägen spelplats med utsikt över havet. Spelmässigt de året va riktigt bra med vi slog hemmanationen Monaco i 8/delsfinal efter en häftig avslutning vid ställning 10 - 10 inför en gapande hemmapublik som snabbt blev väldigt tyst efter den avslutningen..  Men alla mästerskap är häftiga att uppleva såklart.

Sverige U23 vs Frankrike U23 under EM 2019
Går utvecklingen framåt i svensk boule eller har den stannat av
De är svårt att säga, spelmässigt tycker jag inte de skiljer sig från år till år. De finns en sak som stannar av lite och de är ju utbudet som blir tyvärr blir färre juniorspelare att ta utav. De finns inte lika många juniorer som har licens om man jämför med för 10-15 år sedan..Det finns en sak som skiljer sig lite, de är att de kommer mer unga tjejer som är väldigt duktiga och de är bra för framtiden.

Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste
Tror jag inte.

Blivande ambitioner inom boulen
Mina egna är att spela så bra som möjligt med min klubb på seriespel och även försöka knipa nån medalj under SM.

Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2019?
Som junior Sebastian Kallionpää. 
Som Öppen William Silverberg. 
Som Dam Matilda Boström. 

Jimmie som vi är vana att se honom. Här ihop
med bästa Kent Carlsson
Ditt drömlag
Diego Rizzi , Henri Lacroix och mig själv.-:)

Vilka bildar du lag med under 2020
Blir nog Totte Johansson och Johannes Thuresson

Idolen är? Christian Fazzino

Meriter
X antal SM guld på junior sidan några landslagsuppdrag och en vinster i stora tävlingar. 

Jimmie om Joachim:
Joachim är en av Sveriges absolut bästa läggars kanske Till och med den bästa , och på senare år även blivit riktigt vass på skotten.. Presterar nästan alltid på topp och när de gäller som mest.. Duktig taktiker och hög lägsta niva.  Väldig härlig  person som ställer upp på många läger som tränare och coach både på ungdomssidan och seniorsidan.. 

Joachim om Jimmie:
Jimmie är en härlig kille på banan och en ännu härligare kille utanför. En fighter men ändå lite ”humörspelare”. Tar hand om våra yngre spelare på ett väldigt fint och prestigelöst sätt. Något alla borde lära sig av. 
Minns tävlingen i Norge. Ni var riktigt bra där. Vi hade inget att stoppa ert framgångsrika spel med. Då får man se sig besegrad. 

Som jag sagt, Jag hjälper dig gärna när du så än önskar! Lycka till framöver Jimmie! 



tisdag 5 maj 2020

En intervju med världens populäraste petanqespelare.

Namn: Dylan Rocher

Klubb: FIP, Fréjus International Pétanque

Klot? Obut ATX

Sponsor? Eldera, Obut, AnaHome Immobilier, Harmonie Mutuelle, le groupe Maurin Ford och ITB Charpente.

När började du spela pétanque
Jag började spela när jag var 3 år. Tack vare mina föräldrar ;) 

När och hur ofta tränar du
Jag tränar på onsdagar ihop med klubben. Annars hemma när jag kan och hinner. Har mycket att hinna med, Sambo och småbarn tar mycket tid. Spelar väldigt ofta ändå.

Favorit medspelare
Läggare: Bruno Rocher, Zvonko Radnic, David Le Dantec.
Mittspelare: Christian Fazzino, Philippe Quintais, Michel Loy, Stephane Robineau, Henri Lacroix.
Skytt: Philippe Suchaud, Claudy Weibel, Pascal Milei.

Vilka bildar du lag med 2020:
Trippel: Henri Lacroix, Stephane Robineau
Dubbel: Henri Lacroix
Mixeddubbel: Christine Saunier
Masters: Stephane Robineau, Philippe Suchaud, Philippe Quintais

Dylan Rocher och Henri Lacroix
Bästa pétanque minne
Nationell i Grenoble med Bruno Rocher och Bruno LeBoursicaud.

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med:
Bruno Rocher, Stephane Robineau, Bruno Leboursicaud, Henri Lacroix, Philippe x2 mfl.

Din favorit position
Skytt

Vad tycker du om pétanque
Älskar alla entusiaster, jag älskar min sport!

Blivande ambitioner inom petanque
Att fortsätta vinna guld i Franska mästerskapen och vinna Masters. Att göra bra resultat i de tävlingar jag spelar.

Meriter
5 VM guld. 13 EM guld. 13 Franska mästerskaps guld. 3 vinster i Masters de Pétanque. 4 vinster i Trophée des Villes. 2 vinster i La Grande Finale PPF. 4 vinster i La Marseillaise. 1:a Rankingen (Nationella) 2009, 2012, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019. Kvalificerat mig för Franska mästerskapen 51 gånger. 

Frankrike vs Sverige i EM
Dylan om Joachim
Vi har mötts många gånger i fina matcher med bra spel. Joachim är en väldigt kompetent spelare. Hade samma klotsponsor tidigare. Är sambo med Jessica Johansson och ni fick en dotter samma dag som jag och Lucie Rousseau fick våran dotter, Maylie. 

Joachim om Dylan:
Vad ska man säga om denna människa? Han är en enastående petanquespelare. Absolut en av de bästa någonsin. Trots sin unga ålder är han ikapp alla tänkbara toppspelare i antalet segrar och meriter. Och inget tyder på att det är slut nu. Han kommer bli den största genom alla tider. Minns att jag slog Dylan i en skyttetävling i Göteborg när landslaget hade Dylan och David LeDantec som tränare en helg. Alltid något.



söndag 3 maj 2020

En lång intervju med härliga Roger Gerdvall

Namn: Roger Gerdvall

Klubb: Sörbyängens Bouleklubb

Klot? MS Petanque 2110, 75/700 eller MS Petanque Cara Inox, 73/715 (Cara Inox d v s handgranater/sköldpaddor. Dessa köpte jag mest för att reta mina medspelare Adam Nilsson och Oskar Augustsson). 

Sponsor? Ja, tack gärna! Nä, när jag tänker efter har jag allt jag behöver. Till klubben är det dock välkommet med sponsorer.

Vad tycker du om det gångna året (2019)? 
Mycket innehållsrikt med vinst i Svenska Cupen, lyckat kvalspel i Eurocup i Belgien som innebar ett kul slutspel i Frankrike. 
Minns också att DM i Svealand spelades på ett väldigt fint ställe vid Skoklosters slott. Kom 1:a i trippeln och 1:a i dubbeln, men fick bara 12p i singelkvarten. Hade varit ohanterbar framgång för mig att vinna tre guld där. Tur att jag inte gjorde det.
I Elitserien gjorde vi inget bra slutspel i Uppsala. Tycker jag som lagledare misslyckades med att få två trippellag att synka samtidigt. Det var spretig coaching. Hade nog redan då börjat focuserat mycket på Eurocup i Frankrike och tog slutspelet som en ”träning” inför det, men sport kräver närvaro i nuet och en grym vilja att vinna. Dock ett fint minne när vi åkte ner till Tyringe det andra seriesammandraget med ett mycket ungt lag. Vilken prestation att klara av att gå till slutspel. Medelåldern på de sex yngsta spelarna var 18,5 år. Emil Nilsson och jag kände oss riktigt rutinerade i den skaran och höjde medelåldern till 25,5 år. Är detta det yngsta elitserielaget någonsin? Jag tror det. Minns att regnet som föll i början av denna seriehelg gjorde att banorna blev skumma. Alla fall där elitserien gjordes upp. Studsmatta för skyttarna med en skytteprocent nere på ensiffriga nivåer och inget toppskikt för läggarna så kulorna kunde rulla hur sakta som helst utan att stanna där man förväntade sig. Dessutom var det lite större stenar nedtryckta i den släta ytan som kunde nypa fast läggen i nedslaget eller ge klotet en riktig löptur. Det laget som gjorde 1-3 kulor i samma omgång vann den. Har aldrig sett så uselt spel och då har jag faktiskt spelat div 5A i Svealand för några år sedan.     

Bästa tävling? 
Kjell Anderssons tvådagarsdubbel i Gottsundahallen 

Roligaste tävling? 
La Majonnaise 

Bästa pètanque spelaren (Sverige)? 
Få se nu…Björne, Peter Bengtsson, Anders Larsson, Bill Jönsson, Kenny Nilsson, Björn Ivarsson, Kenneth Kölhalmi, Albin Platin, Pimmen, Rickard Nilsson, Patrik Larsson, Roger Söder, Leo Brood Björk eller någon nyare förmåga? Kanske Robert Ulfsson, Ivar Liljegren, Lucas Rudin eller William Silfverberg? Alla dessa plus många, många fler är kandidater men vet du vad…det blir (trumvirvel)…Jonas Jacobsen! Han var så fruktansvärt bra när jag började spela boule så det sitter som en minnesbränna. Att jag i trippel en gång lyckas slå honom är ju märkligt. Men till hans försvar var det på en av de sista matcherna på Motalanatten med rejäl sömnbrist och en krånglande handled. Har aldrig tidigare eller senare sett någon raspa så snett. Trots detta är han alltså på min förstaplats.   

Bästa kvinnliga petanque spelaren? 
Måste jag välja mellan Jessica Johansson och Lotta Larsson? OK, …då väljer jag båda!

Coach Gerdvall
Bästa pètanque spelaren (världen)? 
Philippe Quantais tycker jag är väldigt allround. Duktig läggare. Kan göra fantastiska sidskruvar. Bra skytt. Bra på döda lillen. Finast teknik att se på har nog Didier Lozano från Belgien. Lika ”hunkig” som Adam Nilsson i Sörbyängen dessutom. 

Bästa Nordiska laget? 
För några år sedan var ju danska U-23 laget fruktansvärt bra, men jag känner dock att stämningen här kräver ett fyrfaldigt leve för det homogena laget Pimmen/Rickard/Jessica. Alltid i snygga lagkläder dessutom.

Din bästa egenskap? 
När det gäller mitt eget spel på banan är det nog att jag inte är rädd för att hissa upp en plomb som susar över dölinjen. När det gäller mitt ledarskap är mina starkaste egenskaper otydlighet och förvirring. Möjligtvis i konkurrens med humor.

Din högsta poäng i precisionsskytte? 
Inget jag prioriterat i livet. Var med på DM i Mora en gång för länge sedan men tröttnade då arrangören envisades med att lägga omgången med de tre kloten åt fel håll. De låg alltså på ett pärlband i kastriktningen och det var inte lätt att försöka göra en carreau på mittenkulan genom att lyfta över första kulan samtidigt som man ej skulle rubba den bakre kulan. Dessutom buade publiken högt när jag drog grymma tremetersraspar som renderade 5 poäng. Efter den förvirringen lämnade skyttebanan tillfälligt men siktar på en comeback inom 20 års tid. Skulle gissa skjuter jag mellan 0-37 poäng på träning.  

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med? D
et finns många sköna spelare, men om jag ska nämna en av dessa så får det nog bli Ivar Liljegren. Vi har en mycket speciell gruppdynamik, jag lägger dåligt och han skjuter bra.

Din favorit position? 
Läggare

Roligaste segern? 
När vi vann mot Finland i Eurocup. Äkta tårar när Fride avgör trippeln!

Vilket SM tyckte du var bäst? 
Falun 2013 

Sörbyängen under Europacupen 2019
Hur är det att vara coach för unga Sörbyängen? 
Spännande! Kommer de på avtalad avresetid? Har de med sig kloten? Har de klubbkläder och regnkläder med sig? Har de gått på toaletten? Har de ätit mat på lunchen eller bara jagat Pokemon? Som sagt var, spännande och för att tala som en politiker -”en utmaning”.

Europacupspel förra året. Berätta? 
I kvalet som gick i Waterloo i Belgien gjorde sju lag upp om fyra slutspelsplatser. Väldigt varmt. Svårspelade banor. Belgien, som i princip hade samma lirare som när de vann Eurocup 2016, visade sig vara riktigt bra. Det enda laget som höll på att rubba dem var faktiskt Sörbyängen. Vi vann tre av sex singlar och var sin trippel och var sin öppen dubbel. Det avgjordes i en jämn mixdubbel till Belgiens fördel. Wales och Ryssland var något sämre än väntat. Vi vann sammanlagt 21 av 22 matcher mot dem. Mellan Belgien i topp och Wales och Ryssland i botten var det bättre nivå än förväntat och väldigt jämt mellan Österrike, England, Finland och oss. Vi förlorade mot England men vann mot Österrike och Finland och slutade trea i kvalet. 
I slutspelet i Frankrike vann vi först mot Nederländerna vilket var bra gjort. De hade lirat slutspel förr och var mycket duktiga. I poolfinalen mötte vi Frankrike med boulelegenden Christian Fazzino i spetsen. Vi sprang lite mjukt och försiktigt in i den franska bouleväggen genom att ödmjukt förlora alla singel och dubbelmatcher. Då behövde vi inte lira tripplarna. I skiljematchen fick vi möta Nederländerna igen. Tyvärr tog de revansch. Sedan torsk i B-slutspelet mot Tyskland. Delad 13:e plats och 150 euro i prispengar att dela på och många erfarenheter rikare.    

Går utvecklingen framåt i svensk boule eller har den stannat av? 
Jag upplever, med mitt 20-års perspektiv, att nivån på svensk elitboule inte går spikrakt uppåt hela tiden utan mer i vågor. Dock tycker jag mig sett en stor utveckling skett på den lägre nivån där man framförallt på taktik-sidan har påverkats av internationellt spel. La Majonnaise var med och drev den utvecklingen när den tävlingen var som störst. 

Världens bästa petanquespelare genom tiderna och Christian Fazzino
Någonting om dig som ingen av boulespelarna redan visste? 
Jag kommer att tänka på fler saker. Har lite svårt att välja mellan att jag har hållit andan i 5 minuter men fegade ur och började andas när jag fick tunnelseende och hörsel stängde av, eller att jag år 2018 körde Vasaloppet på 6:25 eller att jag kom 3:a i den interna skytteligan i Hjortkvarns Innebandyklubb i division 4 på slutet av nittiotalet. Nä, jag väljer nog något helt annat. Inte alla som vet att jag är ganska grym på att lira elbas.  

Blivande ambitioner inom boulen? 
Att bli så lite sämre varje år att det nästan inte märks. 

Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2019? William Silfverberg på SM i Linköping. Alla som såg åttondelen Öt då Jonas Jacobsen, William Silfverberg och Simon Åkesson spelade mot Oskar Augustsson, Emil Nilsson och Adam Nilsson kan nog hålla med om att SÖR borde vunnit den matchen, men vid minst tre tillfällen gör William några overkliga räddningsaktioner. Sedan lirade han och Simon Åkesson också fantastiskt bra i dubbeln. Minns en omgång i finalen mot Albin Plantin och Ivar Liljegren då dessa högst kompetenta herrar gör fem grymma kulor i en omgång, var av två är feta carreurer på plats. Den omgången åkte de ändå på en 5:a i baken om jag minns rätt. 

Ditt drömlag? 
Om jag under pistolhot skulle tvingas spela VM för Sverige med valfria medspelare skulle det vara lätt att välja. Robert Ulfsson, Ivar Liljegren, Lucas Rudin och jag. Dessutom skulle jag då själv köra VM-skyttet!

Vilka bildar du lag med under 2020? 
Alla sådana beslut sker på uppstuds och är ännu ej under utredning.

Idolen är? 
Svamp-Bob och Jesus. Jesus är riktigt cool! Alla trivdes i hans närvaro och en gång förvandlade han 6000 liter vatten till mycket gott vin. Mycket kärlek och glädje där. 

Meriter? 
Jag fick pris som världens bästa boulespelare i hela Svealand anno 2011. 

Roger Gerdvall
Roger om Joachim: 
Jag spelade mitt första SM i Göteborg 2002. Då spelade Pimmen läggare i Ekeby tillsammans med Jonas Jacobsen som mittspelare och Kristian Lilja som skytt. Min kompis Stefan Nordström och jag blev snabbt utslagna på den tiden och satt på läktaren och följde alla matcher. Jag har en talang som ibland poppar upp och det är att jag kan se människor som seriefigurer/djur. Pimmen var enligt mig en krokodil. Det var något i det fettlösa hårda ansiktet, den stora munnen och den vaggande svepande gången som gjorde att man nästan kunde se den långa svansen lämna spår i gruset. ”The Croc” var det mycket interna smeknamnet Stefan och jag använde. Det var inget hånfullt i våra tankar utan vi var imponerade hur han käkade upp motståndarna med sitt läggspel. I många års tid försökte jag klå Pimmen, men under SM i Falun 2010 kom min fru Gunilla alldeles försent med pengamutan då jag redan hade förlorat. 2013 möttes vi återigen i singel på SM i Falun. 32-delen var det. Pimmen hade precis opererat ljumsken och jag tänkte -”nu eller aldrig”. Bestämde mig för att köra riktig tuff taktik. Släppa högst en etta när jag slängde lillen och ta två eller tre när han slängde lillen. Inte helt säker på att Pimmen märkte att jag försökte spela kaxigt, men jag lyckades alla fall vinna. Pimmen skrämde sedan upp Tobias Svensson hur bra jag var så av bara farten vann jag 16-delen mot honom. Sprang dock in i den dagens gigant Anders Larsson från Stockholm och förlorade 8-delen.
Jag tycker Pimmen är väldigt rapp i käften även för att vara en krokodil. Fäller många roliga kommentarer. När vi möttes i en seriespelsmatch i Lindome 2019 hade vi en riktig läggduell hela matchen. Det var på den stenigaste banan med sidlutning och vi turades om att lägga klot så långt ifrån lillen som möjligt. Jag körde några löpare över dölinjen längst bak och ett dussin 90-gradare över sidolinjerna. När vi kämpat med läggspelet en timme smyger Pimmen fram och tipsar mig att jag bara borde droppa klotet strax framför ringkanten så jag åtminstone fick ett klot levande på banan. Humor! Hi,Hi.
Pimmen är för mig en grym läggare på landslagsnivå som är mycket bättre på att skjuta än folk tror. Jag vet av egen erfarenhet.         

Joachim om Roger:
Jag känner Roger väldigt lite. Men jag har upplevt att Roger har stor portion Humor. Det gillar jag. Jag minns även matchen i Lindome. Bland de sjukaste matcher jag spelat faktiskt. Men i eterhand väldigt kul. Minns även singeln i Falun när jag förlorade. Och i den matchen spelade du fantastisk boule. Jag hade inget att sätta emot ditt framgångsrika spel. Så det var bara att tacka för matchen och se sig besegrad. Nu fungerar du som coach i Sörbyängen och verkar väldigt populär bland medlemmarna. Det tror jag de! Jag tror din humor och ditt sätt att få alla att synas i gruppen bidrar starkt till er framgång. Du får spelarna lugna och harmoniska. Fortsätt ditt goda jobb i SÖR och lycka till i fortsättningen.