fredag 3 januari 2014

Ett snack med Rickard Nilsson om året som varit och året som börjat

Namn: Rickard Nilsson

Klubb: Coccinelle PC

Klot: MS120 / MS L’IT

Vad fick dig att börja spela boule? 
Min pappa Cay hade några kompisar som började spela boule. Han tyckte först det var löjligt, vuxna människor som spelar kula. Men när han väl provade var han fast. Iom att jag hängde på så blev jag tvingad att testa vilket jag inte gillade. Men alla ni som spelar boule, har man väl testat en gång så är man fast. På den vägen är det. 

SM guld öppen trippel 2013
Vad tycker du om det gångna året?
Helt klart ett mellanår. Spelet har varit väldigt upp och ner. Har lossnat lite här på slutet. Har vunnit en del under året men har ändå känts sådär. 

Bästa tävling?
Bästa tävling för mig under året måste vara SM, 1 guld, 2 silver. Bästa tävling rent arrangörsmässigt måste vara Strandcupen utomhus, Svenska Cupen inomhus, CC'n där var som att komma hem. 

Bästa boulespelaren?
Dylan, hans resultat talar för sig själv. 

Bästa svenska boulespelaren genom tiderna? 
Enligt mig måste det vara Zabbar med landslagskvalssegrar i överflöd. 




Vilken boulespelare har imponerat mest 2013? 
Charlotte höjer två fingrar i skyn här bredvid men nja. Köhalmi måste vara årets bästa, sett över hela året. Internationellt, hela det danska landslaget som spelat fantastisk boule 2013. 
Zabbar Neang

Hur går tankarna inför singel-VM i Nice om ca 30 dagar? 
Det pirrar i magen av bara tanken att jag ska spela ett internationellt mästerskap i singel, känns overkligt! Men OJ vad kul det ska bli! Ligger i hårdträning, spelet kommer mer och mer. Ska bli intressant att se vilket sorts spel det bjuds på, har pratat en del med Marklund om hur jag både ska träna och tänka när vi väl är på plats. 

Bästa bouleminne?
Dummaste frågan EVER! EM bronset 2009, vilken känsla! Kommer ihåg att jag fick välja matställe efteråt och valde då ett Barbeque-hak. Hur maten smakade kommer jag inte ihåg, men att jag satt och stirrade rakt ut i tomma intet och tårarna rann längs kinderna kommer jag aldrig glömma. 
2013 års bästa minne var att i semifinalen av Europa cupens slutspel slå ut de första rankande Monaco, väldigt oväntat! 

Bengt Månsson
Medspelare 2014?
Mitt SM lag kommer se ut som vanligt, jag Jess och Jocke. I dubbeln kommer jag att spela med en legend, när frågan kom var det med ledsamhet jag ställde Lagerkvist åt sidan men med glädje jag tackade ja till Bengt Månsson. 

Ditt drömlag?
Ge mig Dylan och Lacroix så kommer jag med glädje gå som läggare! 

Idolen är?
Alltid varit Philippe Quintais. Dylan Rocher är löjligt het på skotten men Lacroix, har han någonsin missat ett klot?!

Meriter? 
1 EM brons skytte, Kvartsfinal på EM (3 turneringar), Tvåa CdM på VM (8 turneringar), 17 SM guld (40 medaljer), 32 DM guld, 5 elitserie guld, 2 svenska cupen guld, 1 Europa cupen brons, 1 NM guld, Storspelare 30, 3 Stipendium "Årets bästa..." 
Rickard Nilsson och Joachim Andersson

Rickard om Jocke?
Jocke är den spelare som får mig att höja mig till min högsta nivå. När vi spelar tillsammans är medalj mer vanligt än vad Påvens hatt är lustig. Joachims läggspel är en fröjd att beskåda. När han går in för det så är det ingen läggare i Sverige som stoppar honom! En krigare som vägrar förlora, en dålig förlorare men det ser jag bara som positivt. 
"Över min döda kropp”

Jocke om Rickard?
Rickard har funnits vid min sida i många år nu. Är absolut den spelaren jag helst spelar med. Vi kan hjälpa varandra med allt på boulebanan för att lyckas med det vi tänker göra. Det är en enorm styrka! Det ligger stort till grunden för de framgångar vi skördat de senaste åren. Synd bara vi inte fått chansen att visa i internationella mästerskap vad vi kan åstadkomma. Men det kommer kanske i framtiden. Det enda vi inte spelat är i stort sätt dubbel. Vi har spelat någon enstaka turnering med framgång men aldrig spelat ett SM. Det är något jag skulle vilja göra en gång framöver! 


"Jag hoppas du får ut ditt maximala spel i Nice i slutet på januari Rickard. Får du det kan det gå hur bra som helst i turneringen. Medalj är ingen omöjlighet. Jag vet, jag känner dig, spelar alltid med dig. Detta kan du, och är du på max är du en av de absolut bästa!"


onsdag 1 januari 2014

Först ut 2014: Andreas Petersson

Namn?
Andreas Petersson 

Klubb?
BK Strand från 2014 

Klot?
La Franc Soft Black 

Vad fick dig att börja spela boule?
Pappa fick med mig till den lilla boulehallen på Tjörn en torsdag mitt i vintern och sen har det rullat på.

Vad tycker du om det gångna året?
Började jätte bra med avancemang till Svenska cupen finalen sen flöt hela året på bra fram till kvalet i elitserien. Och efter det har boule och Andreas Petersson inte varit dom bästa vänner. Tyvärr 

Mål framöver inom boulen?
Personligen: Bli bättre för varje år och slå Albin Plantin det har jag inte lyckats med än. Sen att nå final i svenska cupen och elitserien med den nya klubben och väl där kan allt hända. 

Bästa tävling?
Aldrig tävlat utomlands så får säga Fyrlingen i Borås, tycker det har det mesta. Sen hoppas jag att Mattias Thorell lyckas fortsätta utvecklingen av NPW och att Pablo och IFK Goteboule lyckas med sin sattsning på spel i nordstan.

Två grymma tävlingsarrangörer, Andreas Petersson och
Mattias Thorell
Vad saknas i boule Sverige?
Den självklara, återkommande tävlingen för internattionella spelare. Fyrlingen har nått på gång och hoppas Mathias och Pablo kan lyckas med sina projekt.

Du arrangerar ju också en populär inomhus tävling, Sluta Gräv Open. Hur går tankarna om den tävlingens framtid?
Tankarna är helt klart på att fortsätta att arrangera den tävlingen det vill både jag och Sluta gräv. 2014 ska det bli tidigare och mer reklam utomlands, fins inga riktigt stora dubbeltävlingar så att bli den största svenska dubbeltävlingen vore väldigt kul.

Bästa boulespelaren?
Dylan Rocher

Bästa svenska boulespelaren genom tiderna?
Spelat boule för kort tid men Jonas Jacobsen har ju en nivå som håller även internationellt. Men frågar du mig om 10år vore det kul att säga Alex Norin lite träning och spelsug på han så e han där. 

Henrik Hugosson
Vilken boulespelare har imponerat mest 2013?
Tycker inte direkt att någon har stukigt ut, men det jag e e mest imponerad av är Henke Hugossons lilleskott på 9,5m i nationella slutspelets final. Han gick som läggare och när laget var som mest pressat 2-5 i kulor nyper han lillen klockrent. STARKT

Bästa bouleminne?
Mitt första SM sista året på Heden. (singel) 0-12 i skiljematchen i poolen vände till 13-12 och slutade sedan 3a

Medspelare 2014?
Trippel: Janne Johansson och Jonas Strende. Dubbel: Roger Söder

Ditt drömlag?
Alex Norin, Jonas Jacobsen och Pablo Patron

Alexander Norin
Idolen är?
Mathias Gravhem.

Meriter? 
Inga.

Jocke om Andreas?
Andreas är en ganska ny artist på boulebanorna. Han vill upp i toppen och det syns. Han är helt klart på rätt väg också. Han utvecklas hela tiden. Det märker man ute på tävlingarna. Men han är inte bara en duktig spelare. Han arrangerar även en av de bästa dubbeltävlingarna i landet. Han är dessutom riktigt trevlig och rolig. Jag hoppas verkligen du når dina mål Andreas! Du gör mycket för boulen och för det ska du ha all respekt!

Andreas om Jocke?
En spelare som verkligen brinner för sin klubb och som tillhör en av dom absolut bästa spelarna inom svensk boule. Tar sporten på det seriösa sett fler borde göra.

tisdag 31 december 2013

Årets- lista 2013

Årets öppna spelare: Finns ingen enligt mig som varit riktigt stabil hela året.
Årets spelare junior: William Silfverberg. Hävdar sig väl i den öppna klassen. 
Årets spelare veteran: Nappen, Lars Ekroth, BOO. 
Årets spelare dam: Cajsa Qvarnström, NM guld junior, VM spel junior och dam. SM guld junior.
Årets klubb: Coccinelle PC, bästa klubb i distriktet, näst bästa klubb på SM, silver i Elitserien, guld i Svenska cupen och 4:a i Europacupen. Rankade 9:a på Europarankingen.
Årets ideella kraft: Kerstin Hjelm
Årets klot: KTK Aventure och KTK Orezza.
Årets medspelare: Jonas Jacobsen. De var kul att lira ihop igen.
Årets sjukaste: Dylan Rocher, 3 EM guld och vinst i La Marseillaise. Han är bra!
Årets härligaste spelare: Rickard Nilsson.
Årets gladaste spelare: Simon Åkesson. 
Årets "jag trivs som fan med": Rickard Nilsson i laget. 
Årets internationella spelare: Christian Fazzino vinner Franska mästerskapen i dubbel och Masters. Gubben levererar fortfarande. 
Årets chansning: SM starten. Skulle jag klara ansträngningarna efter operationen. Ett guld och ett silver blev resultatet. 
Årets bästa tävling: inomhus: Fyrlingen. 
Årets bästa tävling utomhus: Strandcupen, Varberg.
Årets läger: Nationella breddlägret för juniorer på Bosön.
Årets publik: Alla juniorerna som vid SM finalen i öppen trippel hejade på oss. Satan va härligt det var! Ni berörde mig verkligen ska ni veta!! Stort tack!
Årets Carreau: mitt första skott i Elitseriens slutspel. -Oj! PANG!!
Årets lägg: Mitt klosslägg mot Metz i Europacupen i Holland. 
Årets tävling: Jag Jessica och Rickard tappar 2 poäng fram till SM finalen i mixedtrippeln (13-0,13-0,13-0,13-1,13-0,13-1,3-13)
Årets debutant: Cajsa Qvarnström spelar dam VM 16 år gammal. 
Årets comeback: Kenneth och Emma Köhalmi tar plats i EM respektive VM laget! 
Årets "det var på tiden": Det var länge sedan Anders Larsson segrade. Men i år gjorde han det igen! Guld i SM singeln. 
Årets besvikelse: Ännu ett år utan mästerskapsspel...
Årets jobbiga: Med tanke på att jag har haft smärtor och opererats i år och halva säsongen blev drabbad är jag väldigt nöjd med säsongen ändå. 5:a på rankingen, SM guld och SM silver, NM silver, 2 DM guld av 2 möjliga, silver i Elitserien och guld i Svenska cupen. Nu är jag tillbaka för fullt. Men trots allt sämsta säsongen på 4 år. 
Årets roligaste match: SM semifinalen i mixedtrippeln. BOO är riktigt sköna!! 
Årets nyhet: boulekulor.se 
Årets flopp: SM mixeden, det var ingen höjdare faktiskt...
Årets kommentar: "-Jag vet var jag har dig". (Tydligen inte!)
Årets upplevelse: Hela händelsen kring CPCs resa till Riga, Lettland i Europacupen. Vilka Kalle Anka arrangörer! 
Årets nyförvärv 1: Kenneth Köhalmi lämnar HPK och går tillbaka till SIT. 
Årets slakt: Jag och Rickard blir slaktade i Europacupen mot Italien i dubbel. De skjuter bokstavligen bara carreau på plats och 0-13 efter att ha smittat 5 klot per runda.
Årets seger 1: SM guldet i öppen trippel
Årets seger 2: Coccinelle PC slår ut Monaco i Europacupen! 
Årets seger 3: Jag försvarar titeln i DM singeln
Årets "det kan bara bli bättre nu": Jag har sprungit många ärenden i mitt liv! Men aldrig mer.
Årets "från ord till handling": Du vet! De räcker för mig.. 

Årets prestation: Coccinelle PC. Slog första rankade Monaco i semifinalgruppen i Europacupen och slutade på en 4:e plats efter att ha pressat både holländska cupmästarna som Italienska cupmästarna men 2-3 blev resultaten i båda matcherna.


söndag 29 december 2013

En intervju med Herman Thorell

Namn: Herman Thorell

Klubb: Club boule la Pomme de Pin Toarspsdal, eller POM som vi själva brukar säga!

Klot: La boule noire, Super cou

Vad tycker du om det gångna året?  
Boulemässigt mitt klart bästa år hittills. Har lyft mitt spel ganska mycket. På ett personligt plan har det vart en tyngre höst, har vart på dåligt humör i typ 4 månader. Så jullovet ska bli väldigt skönt!

Mål framöver inom boulen? 
Fortsätta träna boule, utvecklas och bli ännu bättre. Har spelat boule tre-fyra gånger i veckan under hösten vilket borde ge resultat.

Bästa tävling? 
Nordic PW är en stark nykomling och Mattias gör ett sjukt bra jobb, så under 2013 var det bästa tävling. Parkmiljö är underbart att spela i tycker jag. Men Varberg strandcup är annars en stor personlig favorit, helt underbar tävling som kröner sommaren. Också fantastisk miljö!

Hur går tankarna för att vidare utveckla Sveriges i särklass populäraste inomhustävling? 
Vi har ständigt tankarna på utveckling, men vill samtidigt behålla tradition och ryggrad. Det som verkligen skulle lyfta arrangemanget är om vi får loss en större spelyta och där finns såväl planer, idéer som kontakterna inför Fyrlingen 2015. Återstår att se om ork och ekonomi finns.
Dessutom inleder vi ett nytt samarbete med en hotell-restaurangkedja till Fyrlingen 2015, vilket känns spännande.
Till 2014 gör vi en del mindre förändringar. Matcherna börjar på 3-3 (istället för 4-4), resultatredovisning digitalt istället för på papper.

Bäst enligt Herman, Dylan Rocher
Under Fyrlingen 2014 kommer vi också genomföra en enkät om spelformen gruppspel eller poolspel!

Bästa boulespelaren? 
Dylan Rocher är väl utan tvekan bäst, men jag gillar bra läggspelare så jag måste lägga till Henri Lacroix. Han gör aldrig en dålig match känns det som.

Bästa svenska boulespelaren?
Jag tycker inte det finns någon som sticker ut under lång tid, så jag går på färskvara och då är Rickard Nilsson bäst just nu. Han har spelat sjukt bra när jag tittat under ett par tillfällen i höst. Läser man vad han själv tycker om sin form verkar han ha en bit kvar till formen, så det där singelmästerskapet i slutet av januari kan bli jävligt spännande.

Bästa bouleminne?
Jag drar till med ett dråpligt sådant. Första året jag spelade boule (2006) lyckades jag kvala in till SM-skyttet. Var inte så nervös trots allt timmen innan, det var ju mest på skoj. Men när jag kliver in på CC hör jag Björne (speaker) snacka om hur svårt det är första gången på ett SM och hur alla ska stötta nybörjaren från Bonbon (som jag spelade för då). Alla applåderade och jag borde ha känt stöd i det där, men jag vart skitnervös. Dessutom inledde jag med en "fetkalle" på första skottet och det blev extra galet jubel. Sedan kunde jag knappt stå i ringen, tror inte jag fick en enda poäng till faktiskt.

Medspelare 2014?
Kommer spela några trippeltävlingar med Mackan Enbom och Mattias Thorell och det känns jävligt spännande. Tror på det laget riktigt ordentligt. Återstår att se vad det blir.
Därutöver hoppas jag att det blir ngr dubbeltävlingar med Mattias, trivs jävligt bra med honom. På klubblagsnivå tror jag jävligt mycket på mig och Biggan i mixed. Hon har tränat mer än ngnsin under hösten, så det kan bli ett jävligt bra 2014.

Rickard, Jessica och Joachim
Ditt drömlag?
Oj, svårt. Önskar att de plockar bort dumheterna med att inte ha öppna internationella mästerskap, för fick man använda sig av såväl män som kvinnor tillsammans under VM-EM så skulle det vara jävligt kul att se dig, Jessica-Rickard där. Sett till de senaste åren är ni det lag som hållit ihop bäst och presterat över tid. Dessutom går ni i bräschen för enhetlig klädsel, något jag gillar.

Herman, Andreas Pettersson och frun Birgitta Thorell




Idolen är?
Nelson Mandela för sitt okuvliga mod, för att han efter 27 år i fängelse varken vill hämnas eller är bitter och talar om människors lika värde. Det kan låta lite töntigt, men jag tvekar på att vi någonsin får uppleva en sådan människa igen. Synd att hans arbete inte gav större effekt i Sydafrika!
På ett annat plan imponeras jag av Björn Borg under hans aktiva karriär. Han hade förmågan att spela boll för boll och aldrig ta med sig känslor som kunde störa koncentrationen. Jag tycker fan det är coolt att kunna styra sig själv på det sättet!

Meriter? 

Några DM-guld, i övrigt inga alls. Att jag är sjukt stolt över min 8-del i SM-singeln från i somras säger väl allt