lördag 11 oktober 2014

En intervju med Roger Söder

Namn: Roger "Roggan" Söder

Klubb: BK Strand

Klot: MS STRA 

Sponsor: Nej

Vad fick dig att börja spela pétanque: 
Var ute på en promenad i stadsparken i Hjo och såg några som spela boule på terassen bakom hotellet. Blev nyfiken och frågade om man fick prova på och sen har det rullat på i 27 år. 

Vad tycker du om det gångna året (2014)? 
Det har inte varit så mycket spel eller träning för min del.Men har ju lyckas bra i några få tävlingar i år som t.ex Lindomespelen och stortävlingen i Skövde ihop med Patric Larsson och Ulf Wallman.Ska börja träna lite mer inför nästa år och spela lite mer.

Bästa tävling: Varbergs strandcup och Fyrlingen

Bästa pètanque spelaren: Christian Fazzino

Joachim Andersson
Bästa svenska pétanque spelaren genom tiderna
Joachim Andersson. Sveriges bästa läggare som bemästrar alla underlag och en jäkla vinnarskalle.
  
Bästa damspelare genom tiderna: Jessica Johansson

Bästa Nordiska laget: Danska U-23 laget

Du har spelat boule väldigt länge. Var det bättre förr? Eller har utvecklingen gått spikrakt framåt: 
Förr var nog gemenskapen mellan boulespelarna viktigare än själva spelet har jag fått intryck av. Utvecklingen har gått framåt, framför allt på ungdom sidan som du har stor del i Jocke. Sen får vi inte glömma att vi kan ju se boule på nätet och visa upp sporten.

Vem är den skönaste medspelaren du spelat med
Här säger jag 2 namn: Niklas Marklund och Amal Moufid.

Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2014: 
Simon Åkesson. Oj vad han har utvecklat sig och vuxit som boulespelare.

Laget för 2015, Roger, Patric och Walle
Din bästa säsong och varför
2005 för då fick jag mitt efterlängtade guld i singel.

Bästa pétanque minne:
Utan tvekan när jag fick spela med Niklas och Amal i Frankrike.Vi var där med landslaget på träning.Kommer ihåg att vi spelade en tävling och mötte 3 fransmän som började med att ta en 3:a. Sen lägger dom lillen på 7m ,och hör då Amal säga : vi går på attack och det gjorde vi verkligen. Vi sköt 6 skott och fick 6 poäng vi vann matchen med 13-3 och slutade 3:a i tävlingen.

Dina medspelare 2014: Patric Larsson Och Ulf Wallman

Ditt drömlag: Fazzino Och Dylan

Idolen är: Christian Fazzino

Meriter: SM Singel: 1 guld 1 silver 1 brons . Trippel:1 silver. Seger i Nordsjötuneringen 2003 (tror det var då) Breda, Holland.

Roger om Joachim
En mycket trevlig kille, både på och utanför banan. Har en jäkla vinnarskalle som man har fått känna på några gånger när man tror man har hans lag på gaffeln. Han är en ödmjuk kille som tar sig tid att både lyssna och prata med folk.Du ska ha en stor eloge för ditt arbete med alla ungdomar som du tar hand om.Tror inte att vi har spelat någon tävling tillsammans, men vi har mötts en jäkla massa gånger och det är inte många jag har vunnit.

Roger Söder, SM vinnare i singel
Joachim om Roger:
Roger är en fantastisk kille både på och utanför banan. En kille jag tror alla respekterar inom boule-Sverige. Vi har spelat ihop Roger. Vi spelade en dubbel i Hökerum runt 2004 eller något. Men det är nog allt, tyvärr. Hade gärna spelat något tävling till. Saknat dig en del i år på tävlingarna men du kommer ju spela mer 2015 så det blir kul! Tack för dom värmande orden Roger och lycka till med ditt nya lag 2015!



Foto: svenskboule, Roger Söder och Joachim Andersson


fredag 10 oktober 2014

Silly Season 2014-2015


Nu är alla klubb bundna tävlingar över för i år. Nu börjar spekulationerna om vilka som tänker byta klubb! Har ni hört några rykten får ni gärna höra av er och dela med er. joachim.andersson@coccinelle.nu

Nya rykten/spekulationer/klara övergångar i fetstil.


Som sagt, detta är bara rykten och spekulationer. 


Björne Johansson Coccinelle PC till Sitting Boule
Ulf "Walle" Wallman Norge till BK Strand
Thomas Finné Halmstad Petank till Lindome
Marcus Enbom BOO till Trix
Calle Möller Åstorp till Hällesåker
Carl Ahlstrand Åstorp till Hällesåker
Cecilia Holm ??? till Hällesåker
Mia Wallman ??? till BK Strand
Michael "Bubba" Hansen Coccinelle bildar egen klubb
Ronny Carlsson Boulero till AIK
Christian Andersson Boulero till AIK
Conny Carlsson Boulero till AIK
Dagge Hervieu Boulero till BOO
Sara Andersson Boulero till BOO
Bengt Månsson CPC till ???
Anders Bockman CPC till ???
Anders Gerestrand CPC till ???
Anders Rubin CPC till RON
Björn "Folke" Johansson SIT till SCP
Kristian Eklund KÄR till CPC
Andreas Petersson BKS till LID
Micke Trechera KÄR till GOT
Kristofer Hirverud VAR till GBB
Ellinor Skagerlund HPK till BKS
Mattias Anesten SCP till LID

AIK boule söker duktiga boulespelare för att etablera sig i toppen av Div 1.


måndag 6 oktober 2014

En intervju med Sten Alstander.

Namn: Sten Alstander

Klubb: Tjust Pétanque Club

Klot? Obut ATX sedan 2001, innan spelade jag med Obut Match+

Sponsor? Nej

Vad fick dig att börja spela pétanque? 
Jag har spelat pétanque sedan barnsben, eftersom jag är fransman. Min mamma är från Cagnes sur Mer på Franska Rivieran och jag har dubbla medborgarskap. Den som lärde mig att spela var min gudfar Pierre Fiasella (mammas bror) som har varit tävlingsspelare i Frankrike. Men tävlingspétanque började jag med först 1996, efter att min gudfar med familj besökt oss en midsommar i Gryts skärgård och vi spelade i princip hela helgen. Ulrika blev så biten av pétanquespelet att hon frågade mig om vi kunde börja tävla i detta. Jag kollade upp om det fanns några bouleklubbar i Norrköping och kom i kontakt med BK Pardång och Anders Holmberg, vilket blev vår första klubb. Det var alltså min fru Ulrika som fick mig att börja tävla i pétanque ☺   

Philippe Quintais
Vad tycker du om det gångna året (2014)? 
Det har varit ett mellanår, eftersom vi bestämde oss för att satsa på en ny klubb tillsammans med familjen Zaklada och därmed splittrades vårt trippellag med Conny Plantin. Jag har därför spelat mycket golf och för första gången spelat fler golftävlingar än bouletävlingar.

Bästa tävling? 
Alla Mayotävlingar i Kungsträdgården. Häftig spelplats, bra arrangemang och motstånd i världsklass. På senare år tycker jag Fyrlingen i Borås är bäst.

Bästa pétanque spelaren? 
Philippe Quintais. Ingen annan är i närheten av hans facit; vunnit samtliga klasser i franska mästerskapen, vunnit alla franska stortävlingar, vunnit VM i skytte och VM i lag både som spelare och coach. Dessutom är han en mycket trevlig och intressant person utanför banan. Han är helt enkelt bäst i världen.

Bästa svenska pétanque spelaren genom tiderna? 
Rent tekniskt tycker jag Kenneth Köhalmi och Rickard Nilsson är de skickligaste spelarna. Som lagvinnare tycker jag Jonas Jacobsen, Anders Larsson och Albin Plantin är de bästa spelarna.

Bästa damspelare genom tiderna? 
Haha, vågar jag säga något annat namn än Jessica Johansson. Men jag tycker definitivt att hon är bäst och det tyckte även Quintais, Suchaud och Lucien när jag pratade med dem i Nordstan.

Bästa Nordiska laget? Förmodligen Danmark just nu. 

Du har spelat boule väldigt länge. Var det bättre förr? Eller har utvecklingen gått spikrakt framåt? 
Nej, spelmässigt var det inte bättre förr, utan både den högsta och den lägsta spelkvalitén har utvecklats, vilket gör att poolspelet har blivit tuffare i t.ex. SM. Men det som blivit sämre är antalet startande i öppenklass på DM och SM. Detsamma gäller antal öppna tävlingar både i närområdet och totalt i Sverige, vilket är en stor försämring jämfört med förr. Jag jämför med golfen, där jag i mitt närområde kan tävla nästan varje helg, men när det gäller pétanque hittar jag ibland inte en tävling på flera månader. Självklart spelar de olika veteranklasserna en stor roll i detta, men även det faktum att ungdomar hellre väljer andra idrotter som golf istället borde analyseras. För en boule- och tävlingsentusiast som mig har alltså bouleklimatet försämrats avsevärt sedan 1996, vilket gör att jag spelar färre bouletävlingar och fler golftävlingar.

Conny, Sten och Stephane
Vem är den skönaste medspelaren du spelat med? 
Jag har spelat i många klubbar och med många olika spelare, så det är svårt att säga bara ett namn, men några sköna medspelare jag haft är: Motalabröderna Johan och Mikael Karlsson, Stefan Landell under Fagersjötiden och Albin Plantin och John Olofsson under Lejonkuletiden. På senare år har jag haft fantastiskt kul på boulebanan ihop med Conny Plantin och Stephane Zaklada. 

Vilken pétanque spelare har imponerat mest under 2014? 
Dylan Rocher i Frankrike och Simon Åkesson, Tobias Svensson och Daniel Eriksson i Sverige. 

Din bästa säsong och varför? 
2013; SM-final, final i svenska cupen och elitseriekval med Gränna.

Bästa pétanque minne? 
När jag slog André Lozano med 13-12 i Mayo Singels var otroligt häftigt. SM-singeln i Göteborg 2003 är ett annat fantastiskt minne, eftersom jag var okänd för de flesta och slog storspelare som Zabbar Neang, Håkan Berg, Dick Nilsson, Anders Larsson och Roger Söder för att till sist stupa mot Stefan Holmström i finalen. SM-trippeln 2012 tillsammans med Conny och Stephane, där vi var ett missat lilleskott från final är också en härlig bouleupplevelse (och vi slog ju er i kvartsfinalen ☺). Men SM-silvret i mixeddubbel 2013 med Ulrika, är nog det bästa pétanqueminnet, eftersom vi kämpat så länge för den framgången och varit så nära i många SM och äntligen lyckades vi ta oss till en SM-final tillsammans. Det krävdes dock en otroligt spännande match i kvartsfinalen mot Anders Larsson och Tove Naess, vilket kanske gör den till den skönaste segern någonsin.  

Sten, Mikael och Stephane
Dina medspelare 2014? 
Stephane Zaklada och Mikael Karlsson i trippel, Stephane i dubbel och Stephane och Ulrika i mixedklasserna.

Ditt drömlag? 
Att få spela med Philippe Quintais och Philippe Suchaud skulle vara fantastiskt.

Idolen är? Philippe Quintais.

Meriter? 2 SM-silver (singel och mixeddubbel) och ett SM-brons (trippel) och ett flertal DM-guld i olika klasser. 

Sten om Joachim: 
En krigare precis som jag själv och svår att besegra. Gör sällan ett dåligt klot i avgörande lägen och är en riktig vinnarskalle. Har också humor och humör, vilket jag gillar. En skön lirare både på och utanför banan som jag tycker har utvecklats som människa och vunnit i respekt under de år jag spelat. Har också gjort ett fantastiskt jobb som ungdomsansvarig och lockat till många skratt på ungdomslägrena.

Joachim om Sten: 
Jag tycker också Sten är en krigare och ger sig aldrig i en match även om det ser mörkt ut. Det är en bra egenskap då det ofta tar en till oanade segrar. Vi har mötts många gånger på banan i minst lika många tuffa matcher. Kvartsfinalen i SM 2013 inte minst. Vi förlorade och tog vår svit från att ha spelat final tre år i rad tidigare. Ni är ett bra trippellag och jag önskar er lycka till under 2015. 
Ungdomarna ligger mig varmt om hjärtat och jag ställer upp för deras skull i alla läge. Man har alltid ett leende när dom finns med i bilden. 


Tack för de fina och värmande orden Sten!


Foto: Östsvenska Bouleförbundet, Svenskboule