tisdag 22 juni 2010

Allt annat än gubbigt

Boule kan vara allt annat än gubbigt. Ungdomarna på C4-lägret fick sig en lektion i hur ett klot ska kastas.

Mellan den 14 och 24 juni råder det full aktivitet runt Idrottsplatsen i Kristianstad. På C4-lägret provar över 600 barn på 23 olika sporter och aktiviteter.

I konkurrens med mer fartfyllda grenar som gokart och laserdome är kanske inte boule C4-lägrets mest populära aktivitet. Få sporter omges nämligen av lika många fördomar.

– Det gäller att få ungdomarna att förstå att det är en sport för alla åldrar, inte bara för de äldre. Alla tävlar dessutom på lika villkor eftersom sporten inte kräver samma fysik som i till exempel fotboll, säger instruktören Mikael Ström från C4 boulesällskap.

För att för förmedla en ny bild av sporten hade C4 Boulesällskap bjudit in världsstjärnorna Joachim Andersson och Jessica Johansson från bouleklubben Coccinnelle i Malmö.

Båda har samlat på sig mängder med medaljer från internationella mästerskap och stjärnorna kunde bidra med många värdefulla råd och tips till nybörjarna.

– Det viktigaste är ändå att man tycker att det är roligt. Annars kommer man aldrig att bli bra, säger Jessica Johansson.

Den tidigare världsrekordhållaren Jessica Johanson visade därefter upp sina färdigheter i skytte.

Det spelade ingen roll på vilket avstånd eller i vilken vinkel klotet placerades. Hon träffade ändå.

Vill man bli riktigt bra så är det bara hård träning som gäller.

– Egentligen är det aldrig för sent att börja. Men det är bättre att börja i ung ålder, inom eliten är det sällan som någon är över 30–35 år, säger 20-åriga Jessica Johanson, som själv började kasta som treåring.

Även om 10-årige Hugo Svensson från Tollarp inte tyckte att boule var riktigt lika roligt som fotboll och laserdome kunde han tänka sig att börja spela.

– Jag funderar på det. Jag tyckte faktiskt att det var roligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar