torsdag 28 oktober 2010

Spelnivån sjunker



I går chattade jag med en kille vid namn Ahmad Temizi från Malaysia. Troligen ingen som vet vem killen är. Men han spelade VM för Malaysia i år och var bla Malaysias representant i skyttet. 
Han sköt en bra serie. Fick dessutom skjuta 3 gånger. Han serier såg ut så här, 43 poäng i första rundan, slutade på 5:te plats. I återkvalet sköt Ahmad 40 poäng och slutade 2:a på det i återkvalet och 6:a totalt. 
I kvartsfinalen ställdes han mot Spanjoren Lopez som sköt 43 poäng mot Ahamads 33 poäng.


Ahmad berättade att han spelat boule sedan 2003 och som jag förstod det var detta hans första VM. Han blev 6:a i skyttet och i huvudturneringen förlorade de i 16-delspool mot Mauretanien (11-13) och Kanada (4-13). Malaysia gick ur den Schweiziska monraden som lag nummer 9. Sverige som lag nummer 19.

Vart vill jag då komma. Ja, man hör ofta i Sverige att vi blivit bättre nu än vad vi var förr. Men jag ställer mig frågandes till detta. Vilka bevis har vi för det? Bevisen tyder på raka motsatsen. Förr hade vi en topp i Sverige på ca 30 personer. I dag är den siffran mycket lägre. Sverige slog oftast lag som tex. Tyskland. I Nordsjöturneringen slog vi ofta tyskarna men förlorade en och annan strö match mot våra grannländer vilket kostade Sverige slutsegern i Nordsjö. Men vi slog oftast tyskarna i mötet mot dem. I årets VM torskar Sverige 3 gånger mot dessa tyskar. Visst, Tyskland kan ha blivit bättre. Men har vi verkligen blivit bättre vi också? 
Jag tror inte det. Jag tror faktiskt att även Danmark har kommit ikapp oss rent spelmässigt. Vi halkar efter. Och frågorna kan bli många. Men framför allt blir vi sämre när det verkligen gäller. Vår lägsta nivå är dålig och eftersom eliten blivit en mycket mindre skara personer möts dessa väldigt sällan. 

Vad som behöver göras kan vara olika bland individerna som vill utvecklas till att försöka bli bättre spelare internationellt. Men jag tror nog att vi någonstans fokuserar på fel saker! Vi halkar efter. Eller så drar alla andra ifrån. Oavsett vilket, så gör vi ju något fel. Annars hade även vi i Sverige hängt med i utvecklingen. Men det gör vi inte! 
På den internationella cirkusen har vi inte en chans mot de bästa lagen och förlorar ofta med jämbördiga lag. Men själva tror vi att vi slår alla som är lika bra som vi och ibland nosar på Frankrike och Belgien. Men det gör vi ju inte. Titta på Sveriges resultat genom tiderna och se hur många gånger vi varit och nosat på segrar mot Frankrike, Belgien, Thailand, Spanien osv. Och jämför med hur ofta vi åkt på en torsk mot tex Danmark och Finland. Så märker man att Sverige slår ofta Danmark och Finland på NM. Men på VM har vi jämna resultat mot varandra. Men mot de stora nationerna tar vi knappt poäng! Och mot de länder som vi förr var jämbördiga mot, tex Tyskland, har vi halkat efter. Och orsaken är nog inte enkel. 

Men vill vi dansa på de fina dansgolven är det nog dags att börja bjuda upp till dans snart! 

15 kommentarer:

  1. Du har nog rätt i ditt resonemang, att vi halkar efter världseliten. Ett bra första steg vill nog vara att de arroganta toppspelare som representerar Sverige, tar sig ner från pidestalerna och inser att de inte är så bra, som de själva anser.
    Självförtroende är bra om det används på rätt sätt...

    SvaraRadera
  2. Kan instämma med ditt meddelande på sätt och vis.

    Det är nog dags att öppna ögonen och se vart vi verkligen står och jobba där från. Än jobba i en tron om vart vi står...

    SvaraRadera
  3. Vi har ju aldrig varit i världseliten, de är ju många i Sverige som tror att vi är bättre. Bra lottning eller formtopp på hela laget och vinna de rätta matcherna så kan de bli kvartsfinal.
    Bättre har vi nog blivit sen vi började vara med i VM, men toppen av bra landslagsspelare har ju minskat under de senaste åren. Teknik och taktik kan vi, de måste spelas fler matcher mot internationellt motstånd och fler viktiga matcher mellan eliten i Sverige. En sak är ju att spela på svåra banor, de senaste årens VM har ju spelats på svåra banor. Klart vi ska gå in lite mera ödmjukt och slå lite i underläge ser ut som Finnar och Danskar laddar på rätt sett. Conny

    SvaraRadera
  4. Men om vi har en bra teknik kan vi ju bemästra svåra banor! Eller?

    Den mentala biten i Sverige är nog sämst!

    Och sant, vi har aldrig tillhört världseliten. Men vi har varit bättre tidigare, 1995-2005 var Sverige bättre än vad vi är idag.. Och efter 2005 har vi blivit sämre. Då andra länder fortsatt utvecklas..

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Ett bra och intressant reportage. Sve-Tys 0-3, Sibirien förlorade mot Luxemburg och Finland 2-3, 2-3 i Europacupen.

    I en förändringsprocess (så som jag lärt mig :) ) så är det grundläggande nulägesanalysen. Vart står vi idag, hur ser det ut m.m. I detta skede släpper man all historik och framtid för att inte blanda korten. När man vet det kan man börja kolla framåt, använda historiken för att se vad var bra/mindre bra. Framtida realistiska mål.

    Fysiska förändringar är oxå viktiga, på en arbetsplats kan det handla om nya skrivbord, gardiner mm, då berättar man för sinnena att nu sker det något nytt.

    Sen tror jag inte att hela hemligheten ligger i utlandsspel, hade våra elitspelare varit i semi efter ett år i Frankrike....?? Tror inte det...Sen finns det ett antal namn i Sverige idag som är grymma boulespelare men som av olika anledningar inte diskuteras i dessa sammanhang vilket gör mig förbryllad....

    Nu ska jag bära grus iaf....det är skönt!! :)

    Ha det!

    SvaraRadera
  6. Jag är nog beredd att hålla med Markus här. Utlandsspel är bra. Ser vi till laget som spelade VM i år spelade de ett antal tävlingar utomlands i år.
    Förr spelade man, NM, Nordsjö, VM/EM, och ett par utlandsresor med landslaget, plus en del nationella och internationella tävlingar i Sverige. Ser man till hur det sett ut i Sverige, är det samma lirare i stort sätt som åkt de senaste 5 åren. Och det blir många utlandsresor...

    Jag tror också på förberedelser. Men inte bara någon vecka innan. Uppföljningar har inte varit den starka sidan heller. Vilket behövs! Då ser man konkret vad som ändras och åt vilket håll.

    Ska vi bli bättre tror jag inte det spelar så stor roll med en central tränare som vi har idag. Utan spelarna måste vilja träna och följa det veckovis hela året om. Precis som i andra idrotter. En central tränare som inte följer upp utan ständigt reformerar blir rörigt och man vet inte vad som ger vad efter en tid.

    Patrik

    SvaraRadera
  7. Spelas de mycket på rullbanor så har man ju inte rktigt fått användning av tekniken som man använder på svåra banor. Sen ska ju tekniken funka under pressade situationer och inte bara när man leker hem matcher om de spelas mestadels på svårt underlag tror jag man höjer sig.
    Mentalt finns de både bättre och sämmre spelare i Sverige det går ju förbättra den biten, men mycket är ju medfött. rutin tycker många är viktigt, det blir ju svårare för att de spelas färre landslagstävlingar, de gör ju att det är svårt att ge många chansen. Senaste VM spelade en debutant och en annan sitt andra VM medans den tredje gjorde sitt 8 VM. Klart alla som är tilltänkta för ett mästerskap ska träna och vara motiverade, de sista mästerskapet underpresterade laget. Hur många har spelat mästerskap de senaste 5 åren, någon som vet? Conny

    SvaraRadera
  8. Det jag tycker och tycks märka en tendens av, är att vissa får chansen flera gånger om, trotts dåligt spel. Andra får kanske en chans. Och oberoende resultatet får dom inte fler.
    Banor kan man hitta själv att träna på. Vill man verkligen bli bäst ser man till att införskaffa sig de fördelar man behöver för att lyckas med det!
    Om man spelat 8 VM och egentligen aldrig ”fått till det”. Hur många gånger till skall de misslyckas för att andra skall få chansen?
    Rutin är bra. Men sämre än klass och vilja!

    Patrik

    SvaraRadera
  9. Resultaten från VM.
    1995 19 2000 25 2005 33
    1996 13 2001 25 2006 25
    1997 5 2002 5 2007 17
    1998 20 2003 41 2008 17
    1999 17 2004 13 2010 23

    Inte så stor skillnad, men resultaten är ju sämmre på senare år, Kvartsfinalerna väger ju tungt. De sista 5 åren har vi spelat bra en del år utan att få till det. Rickard bland annat har ju spelat bra på mästerskapen.
    De senaste årens mästerskap har väll ca 8-9 spelare spelat för Sverige. Tycker Wiede och Patrik.A kan ligga bra, sen är det ju svårt att inte ta med spelare som dominerar på hemmaplan, nackdelen för bra spelare som inte spelar med lika bra medspelare inte upptäcks av en spelande FK. Conny

    SvaraRadera
  10. Resultaten är av snarlik standard under den period du nämner. Men förr förlorade Sverige mot nationer av den högre rangen av världseliten. Nu, emot nästan alla. Spelet har blivit sämre. Hela världen har inte bara blivit bättre.
    Rickard har gjort bra mästerskap, men även en del riktiga bottennapp!
    Ja, men laget som dominerat 2010 är inte från Sibirien. Det är bloggägarna ihop med just Rickard.
    Björn Ivarsson har ställt upp i skyttet många gånger. Enligt egen utsago, Sveriges bästa skytt, men lyckas aldrig på VM.
    Albin Plantin tycker jag gjorde ett schyst VM i år. Debutant som han var.
    Nä, det är för mycket personliga åsikter som styr vilka som deltar eller inte. Kompetensen har mindre betydelse.
    Henrik Hugosson gjorde bra ifrån sig men fick inte chansen så många gånger. Pimmen gjorde inte bort sig i de mästerskap han spelade. Filip Goldeus spela en del mästerskap utan någon framgång, vare sig före, under tiden eller efteråt. Jonas Jacobsen slår världsspelare då och då. Han är inte aktuell. Du förstår nog vad jag menar och vart jag vill komma.

    Men vad behöver göras för att Sverige skall lyckas internationellt?

    Patrik

    SvaraRadera
  11. Oj.. Detta var inte vad jag var ute efter..
    Jag ville veta vad man ska göra för att komma vidare och utveckla svensk boule. Men de blev istället lite pajkastning på vad som är fel och lite personliga grejer åt båda håll.

    SvaraRadera
  12. Elitskiktet är för litet just nu och möts för sällan precis som du skriver. Ett allternativ är ju att spela mycket utomlands, men finns det spelare som vill lägga tid och pengar på en sådan satsning. Jag tror att eliten spelar för lita tuffa matcher och varierat motstånd. Sen skulle vi kunna ha ett sammarbete med någon annan nation som har lyckats förbättra sig och kanske kopiera bitar av deras framgångsrecept. Sverige har inte många yngre spelare, fast de som finns är ju duktiga, de skulle finnas ett talangteam/grupp sådana som man tror kan slussas in i öppna landslaget i framtiden.
    Den stora biten är ju att få fler att spela boule och reklam, större antal spelare så kommer de fram guldkorn lite lättare. Jag vet ju inte hur internationella förbundet tänker, Boulen har väll sökt OS-status tidigare, bara en sån sak med TV skulle ju öka spelarantalet men detta ligger långt fram i tiden. Jag tror att Sverige kommer att ligga kvar på sin nuvarande nivå av licenser ganska länge om inte någon får en genialisk lösning. AIK är på G Conny

    SvaraRadera
  13. Ja, det är bara att meddela Anders om detta.
    Det är bara han som kan förändra svensk boule just nu!
    Och frågan är bara vilket håll man vill gå. Han har ju gjort klart var han står och vart han vill gå.
    Men handen på hjärtat, har det varit bra så här långt? Kommer det bli bättre?

    SvaraRadera
  14. På A svarar jag en del saker, på B svarar jag NEJ. Conny

    SvaraRadera
  15. Haha... Vi får hoppas att det vänder snart..
    Men jag tror inte det vänder förr än inriktningen är ändrad. Och det kommer inte hända på ett bra tag tror jag. För mycket EGON som står i vägen för det!

    SvaraRadera